Szigorú szabályokat hoztak a Mount Everest hegymászóinak

music Horizontal
This handout picture released by DJ Paul Oakenfold's SoundTrek on April 10, 2017 and taken on April 8 shows the British artist in Khumjung as he hikes to Mount Everest's base camp ahead of a concert billed as the "highest party on earth". Influential British DJ Paul Oakenfold has reached Mount Everest's base camp where he plans to host the "highest party on earth", performing a set at 5,380 meters (17,600 feet), he said by phone April 10. As climbing season in Nepal kicks into gear, few of the mountaineers heading to the world's highest peak were likely expecting to be joined by the three-time Grammy nominated artist and his dance beats. / AFP PHOTO / Paul Oakenfold's SoundTrek / Anton NELSON / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ANTON NELSON / SOUNDTREK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Törvényt fogadtak el Nepálban csütörtökön arról, hogy a vakok, a kettős amputáltak és az olyan emberek, akik egészségi állapota nem megfelelő, nem mászhatják meg egyedül a világ legmagasabb hegyét, a Mont Everestet.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló javaslatot a turizmusért felelős minisztérium terjesztette be két hónapja. A tárca tisztségviselője az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a szigorítás azonnal érvénybe életbe lép.

A hatóságok szerint

óvintézkedésről van szó,

amellyel védeni akarják a fogyatékossággal élőket.

"A Mount Everest meghódítása egy egészséges ember számára is nagy feladat, és még nagyobb az olyanok számára, akik súlyos fogyatékossággal élnek. Akár az életükbe is kerülhet" - mondta az EFE-nek a nepáli hegymászószövetség elnöke.

Illusztráció Forrás: AFP/Anton Nelson

Úgy tűnik,

a serpák is jól fogadták a rendelkezést,

amely azok számára tiltja meg a Mount Everest megmászását, akik nem alkalmaznak legalább egy hegyi vezetőt.

A Nepál, India és Kína határán fekvő hegyet már több,

fogyatékossággal élő ember is meghódította.

Az első teljesen vak hegymászó az amerikai Erik Weihenmayer volt az Everesten 2001-ben, míg az első olyan ember, akinek mindkét lábát amputálták, az új-zélandi Mark Inglis 2006-ban.

A Mount Everestet legkevesebb 5300-an - ebből az elmúlt évben 445-en - mászták meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és segítője, Tenzing Norgay 1953-ban felért a tetejére.

Az óvintézkedések szigorítása évek óta napirenden van Nepálban, felmerült többek között az is, hogy 75 évnél idősebbeket nem engednek fel a világ legmagasabb hegyére.