Donald Trump szankciókat vezethet be Kína ellen, mert nem tartja be a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO) való belépéskor vállalt kötelezettségeket.

Január végéig az Egyesült Államok elnökének válaszolnia kell egyes amerikai cégeknek, amelyek azt követelik, hogy vezessenek be tarifákat és kvótákat a Kínából, valamint más ázsiai országokból származó napelemekre, autókra és mosógépekre.

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma szerint, az amerikai gyártók tisztességtelen játékszabályoknak estek áldozatul, és ezért kereskedelmi korlátozásokat követelnek a fenti Kínából származó termékek esetében.

Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnökForrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Lan Hongguang

Trump korlátozhatja az Egyesült Államokba irányuló kínai befektetéseket, addig, amíg a Világkereskedelmi Szervezet kivizsgálja, hogy a kommunista óriás megsértette-e a szellemi tulajdonjogokat, ez viszont azt jelentené, hogy akkor Amerika szegné meg a WTO szabályait.

Egy másik esetben azt vizsgálják, hogy rejt-e nemzetbiztonsági szempontból veszélyeket a kínai acél- és alumínium-behozatal növekedése.

Az USA-Kínai Gazdasági Tanács amerikai főtárgyalója, Robert Lightizer szerint

Kína kereskedelmi gyakorlatát nem lehet tárgyalások útján megváltoztatni, látszólag közömbösek azzal szemben, hogy kockára teszik a legfontosabb kereskedelmi kapcsolatukat, amely évi 600 milliárd dollár hasznot hoz.

Még nem világos, hogy Trump meddig mehet el az egyik leglényegesebb kampányígéretének a betartásában, azaz megállítja az olcsó kínai áruk „invázióját". A múlt hónapban tett pekingi látogatása során az amerikai elnök nem a kommunista vezetést, hanem a saját elődeit hibáztatta az USA külkereskedelmi hiányáért.

A Világkereskedelmi Szervezet genfi központja, a "Nemzetek Palotája"Forrás: Getty Images/Harold Cunningham

Az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya tavaly még növekedett, de vannak jelek, melyek szerint ez változhat a jövőben.

A washingtoni tisztviselők úgy vélik, hogy Kína nem tartja be a WTO szabályait,  hiszen a piac liberalizációja lelassult, sőt bizonyos esetekben a visszájára fordult. Mások szellemi tulajdonának a tisztelete sem javult. Most mindenki Trump döntésére vár.