Legalább hatvanhatan haltak meg egy nap alatt Szíriában

Vágólapra másolva!
Legalább hatvanhatan haltak meg egy nap alatt a szíriai kormányerők, illetve a dzsihadisták és lázadók közötti harcokban Idlíb tartomány határán – közölte egy civil szervezet.
Vágólapra másolva!

A halottak között legalább 19 civil, közöttük hét gyerek van,

akik a szíriai kormányerők és szövetségesük, az orosz haderő légitámadásaiban vesztették életüket.

A tartomány határán a hét eleje óta dúlnak a harcok. A 2015 eleje óta a kormányhoz hű erők által ostromlott Idlíb nagy része a Fatah es-Sám, korábbi nevén an-Nuszra Front, az al-Kaida terrorhálózat egykori szárnya kezén van – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet.

A hadsereg az elmúlt napokban előrenyomult a térségben, több települést és falut elfoglalt Idlíb tartomány délkeleti csücskében, ami egy nagyszabású jövőbeli offenzíva jele lehet.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője szerint

legalább 27 katona és a kormányt támogató erők tagja, valamint 20 dzsihadista halt meg az elmúlt nap során a harcokban.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint intenzív légitámadások voltak a térségben. Több száz civil menekült el a térségből kisteherautókon csomagokkal és bútorokkal, a tartomány székhelye, Idlíb irányába.

Közben a Damaszkuszhoz közeli ostromlott Kelet-Gútából befejeződött a betegek kimenekítése - közölte pénteken egy helyi vezető. Keddtől csütörtök estig 29 beteget szállítottak el Kelet-Gútából, cserébe a lázadók által fogva tartott 29 ember elengedéséért – közölte az OSHD. Az ENSZ szerint további 500 embert kellene kimenekíteni a térségből. November óta 16 beteg halt meg.

Gútát 2013 óta ostromolják a kormányerők. Mintegy 400 ezer lakos rekedt az ostromgyűrűben, súlyos az élelmiszer- és a gyógyszerhiány.