Trump Twitteren üzent Teheránnak

2017.12.30. 22:09

Donald Trump amerikai elnök szombaton Twitter-üzenetében újra figyelmeztette az iráni vezetést, azt írva, hogy "az elnyomó rezsimek sohasem tartanak örökké".

"Eljön majd a nap, hogy az iráni népnek választania kell. Rajtatok a világ szeme!" - folytatta.

"Az egész világ tisztában van vele, hogy a jó iráni nép változást akar, és - az Egyesült Államok masszív katonai erejét leszámítva - az iráni nép az, amitől az ország vezetői a legjobban tartanak- tette hozzá. Trump az ENSZ Közgyűlése előtti szeptember 19-i beszédének kivonataival illusztrálta üzenetét.

A teheráni kormány visszautasította Trump szavait. "Az iráni nép tudja, hogy az amerikai tisztségviselők és Trump opportunista nyilatkozatai nem érdemelnek hitelt" - hangsúlyozta Bahram Gasszemi iráni külügyi szóvivő.

Eközben Iránban szombaton országszerte folytatódtak a tömeges megmozdulások. A fővárosban, Teheránban több száz hallgató tüntetett a rezsim ellen órákkal a kormánypárti demonstrációk után. A vitatott 2009-es elnökválasztás óta nem volt példa hasonló méretű tüntetésekre.

Az iráni állami televízió szerint a külföldi média és ellenforradalmi csoportok gerjesztik a korrupció, az áremelkedés és az ország gyenge gazdasági teljesítménye miatt kezdődött, napok óta tartó zavargásokat.

A kormány arra kérte az állampolgárokat, hogy ne vegyenek részt az engedély nélkül tartott megmozdulásokon. A tiltakozók több településen összecsaptak a biztonsági erőkkel, akik tucatnyi embert előállítottak.Egy közösségi oldalon megosztott felvétel szerint az összetűzéseknek legalább két halálos áldozata van. Az ország nyugati részén található Dorudban készült videón két fiatal férfi mozdulatlan, vérbe fagyott teste látható, miközben valaki azt mondja, hogy a rendőrség lőtte agyon őket, amikor tüzet nyitott a tüntetőkre.