Szigorítást akar több német párt a migránsok életkorának meghatározásában

németország, hanover, kiürítés, bomba
Patients of the elderly and care facility 'Alloheim' are being relocated from the facility in the district of Vahrenwald in Hanover, Germany, 05 May 2017. The preparations for the largest so-far largest defusal action are being carried out in the state capital. On 07 May 2017 approximately 50,000 people will be affected. Photo: Peter Steffen/dpa
Vágólapra másolva!
Szigorítást sürget több német párt a menedékkérők életkorának meghatározásában egy emberölés nyomán, amelynek feltételezett elkövetője egy fiatal afgán menedékkérő.
Vágólapra másolva!

Továbbra is "túl sok menekült" próbálja becsapni a hatóságokat, fiatalkorúnak vallva magát, holott már felnőtt - nyilatkozott hétvégi sajtójelentések szerint Joachim Herrmannn bajor belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. A CSU szerint szigorú szabályokat kell bevezetni az életkor orvostudományi módszerekkel végzendő megállapítására valamennyi menedékkérő esetében, akik "nem egyértelműen gyermekek" - mondta Joachim Herrmann.

Az életkor két szempontból is kiemelten fontos.

A fiatalkorú menedékkérők a felnőtteknél jobb ellátást kapnak, és enyhébb büntetést, ha megsértik a törvényeket.

Mindez "nagyon jó ok arra, hogy sok más európai uniós tagállam után Németországban is kötelezővé tegyük az életkor meghatározását az állítólagosan fiatalkorú menedékkérők esetében" - tette hozzá Stephan Mayer, a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának belbiztonsági kérdésekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa.
Változtatást sürgetnek a pártszövetség eddigi, illetve jövőbeni lehetséges koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről is. A tartományoknak és a szövetségi kormánynak egységes szabványokat kell kidolgozniuk az életkor meghatározására irányuló eljárásban - mondta a szociáldemokrata Bundestag-frakció belbiztonsági ügyekben illetékes vezetője, Burkhard Lischka, hangsúlyozva: nem megfelelő, hogy minden egyes gyámügyi hivatal önállóan dönthet arról, milyen módszert alkalmaz az életkor meghatározására.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Steffen

Szigorítást akar a többi között a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is, amely szerint a német törvényeket megsértő fiatalkorú menedékkérőket következetesen el kell távolítani az országból. Az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) viszont elutasítja az életkor meghatározásának kötelező tételét a fiatal menedékkérők esetében. A párt szakpolitikusai arra hivatkoznak, hogy nincs megbízható tudományos eljárás az emberek életkorának pontos meghatározására.
Szerdán a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Kandelben

leszúrt egy 15 éves lányt egy hivatalosan 15 éves afgán menedékkérő.

A német nyilvánosság több tényezője, köztük a Bild című újság - az ország legnagyobb példányszámú napilapja - és a Bundestag harmadik ereje, a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) megkérdőjelezte, hogy az időközben emberölés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett menedékkérő valóban fiatalkorú.
A feltételezett elkövető és az áldozat korábban párkapcsolatban volt.

A német lány december elején szakított az afgán menedékkérővel, aki azóta zaklatta őt.

A lány szülei ezért feljelentették a menedékkérőt.