2017 a mediterrán térségbeli migránsáradatról szólt

2018.01.09. 13:59

Tavaly alapvetően módosultak az illegális migránsok útvonalai. Főként Nyugat-Afrikából indulnak el. A politikai menekültek és az illegális gazdasági bevándorlók között pedig egyre nehezebb különbséget tenni, a Deutsche Welle cikke szerint. 

Az elmúlt év egyik legsokkolóbb látványa az volt, hogy több amerikai újság publicistái novemberben bemutattak egy líbiai rabszolgapiacot, ahol Fekete-Afrikából származó migránsokat állatok módjára adtak-vettek. Ezek a képek az egész világot megdöbbentették, de a balliberális sajtóorgánumok arról „elfelejtettek” tájékoztatni, hogy a rabszolga- és emberkereskedelem líbiai virágzása azoknak a nyugat-európai bevándorláspárti politikusoknak is köszönhető,

akik felelőtlen kijelentéseikkel hazájuk elhagyására ösztönzik az embereket

és ezáltal az embercsempészeket is segítik.

Migránsok a Földközi-tengerenForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

2017-ben kb. 118 ezer migráns jött a Földközi-tengeren keresztül. Flavio di Giacomo, a genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője szerint Európában gyakran különbséget tesznek a politikai menekültek és a gazdasági migránsok között. Ő viszont azon a véleményen van, hogy ez a Líbiába jövő bevándorlók esetén nem releváns. Tehát még egyszer:

a Nemzetközi Migrációs Szervezet egyik munkatársa szerint a két csoport között nincs értelme különbséget tenni.

Az olasz származású Di Giacomo állítását nagyon egyoldalúan támasztja alá, szerinte abban az esetben, ha valaki gazdasági okokból hagyta el a hazáját, és aztán Líbiában bántották, akkor az utóbbit kell figyelembe venni. Így akarja megindokolni, hogy mindenkit be kell fogadnia Európának. Ennek a biztonságpolitikai kockázatairól persze egy szót sem szól.

A bevándorláspárti szóvivő ismét „elfelejti” megemlíteni, hogy a nyugati politikusok és Soros György szervezeteinek az ösztönzésére jöttek el ezek az emberek Fekete-Afrikából, így ők is felelősek az esetleges a tragédiákért.

Di Giacomo szerint a migránsok származási országai jelentősen megváltoztak. Már alig jönnek Szíriából és Eritreából, az új kibocsátó központ Nyugat-Afrika szubszaharai térsége lett.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője is azon a véleményen van, hogy az embercsempészek tevékenységét nem sikerült visszaszorítani, annak ellenére sem, hogy az olasz hatóságok megerősítették az együttműködésüket a líbiai parti őrséggel. A római és a Líbia észak részét ellenőrző kormányok között az egyezség tulajdonképpen egy részintézkedés volt a választások előtt, de a Soros által támogatott, emberi joginak hazudott álcivil szervezetek még ez ellen is tiltakoztak.

Elméletileg az olasz cirkálók líbiai vizeken hajózva próbálják meg elfogni az embercsempészek csónakjait, majd az észak-afrikai országba szállítják őket vissza. Ugyanakkor humanitáriusnak nevezett folyósokat alakítottak ki Líbia és Olaszország, illetve Belgium között, aminek az a célja, hogy legális úton szállítsák a migránsokat Európába.

Az olasz parti őrség egyik hajójaForrás: AFP/Matthew Mirabelli

Tehát röviden: Di Giacomo elismeri, hogy az egyezség nem hatékony, mert nem alkalmas az embercsempészek tevékenységének a visszafogására, ráadásul a rabszolga-kereskedelem is felütötte a fejét, ami elfogadhatatlan a XXI. században. Az ENSZ szóvivője ez ellen nemzetközi fellépést sürget, de nem fejti ki, hogy konkrétan mit kellene tenni.

2017-ben összesen kb. 3100 migráns fulladt a Földközi-tengerbe, amiért az őket hazájuk elhagyására ösztönző bevándorláspárti európai politikusok és Soros György természetesen nem vállalják a felelősséget.