Az izraeli parlament kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását

2018.01.02. 17:26

Az izraeli parlament kedden egy törvényben kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását, a lépés megakadályozhatja, hogy egy béketerv keretében lemondjanak a város bármelyik részéről. Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a törvény elfogadása felér egy hadüzenettel.

A törvénymódosítás megtiltja a kormánynak, hogy a 120 fős törvényhozásban legalább 80 képviselő támogatása nélkül átadják Jeruzsálem bármelyik területét.

A törvény jelképes, mert egyszerű többséggel módosítani lehet.

Díszőrség a jeruzsálemi parlament, a knesszet előtt.Forrás: MTI/EPA/Jim Hollander

A knesszet igen feszült helyzetben hozta meg döntését, miután Donald Trump amerikai elnök december elején Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el és közölte, hogy az Egyesült Államok oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

A bejelentés óriási tiltakozást váltott ki a palesztinokból, akik Jeruzsálem keleti részét szeretnék megtenni leendő államuk székhelyének. A nemzetközi közösség meghatározó része nem ismeri el Izrael szuverenitását Kelet-Jeruzsálem felett, amelyet Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban szállt meg.
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szerint az új törvény felér a palesztin néphez intézett hadüzenettel.
Ez a szavazás világosan mutatja, hogy az izraeli fél hivatalosan is bejelentette az úgynevezett politikai folyamat végét, és megkezdte a diktatórikus, és de facto politika erőltetését - áll az Abbász hivatala által kiadott közleményben.

Mahmúd Abbász, palesztin elnökForrás: MTI/EPA/Egyiptomi elnöki hivata/-------------------

A törvény elfogadására válaszul a Hamász iszlamista palesztin szervezet felszólította a palesztinokat, hogy fokozzák az Izraellel szembeni ellenállást Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A Hamász vezetősége szerint Izrael ilyen lépései miatt Mahmúd Abbásznak be kell szüntetnie minden kapcsolatot Tel-Avivval a biztonság területén, és befejezettnek kell nyilvánítania az oslói megállapodások hatályát.