Eljárást indítottak az izraeli katonákat megütő palesztin lány ellen

2018.01.02. 10:51

Az izraeli hatóságok eljárást indítottak agresszió vádjával egy 17 éves palesztin származású lány ellen, aki egy videofelvétel alapján zsidó katonákat ütött meg, írja a BBC.

A felvétel vírusként terjed az interneten, és a tinédzserkorú Ahed Tamimit az iszlám világban hősként ünneplik.

A fiatal lány és unokatestvére ellen 12 vádpontot fogalmaztak meg, többek között súlyos testi sértéssel és kődobálással is vádolják őket. A családja szerint Ahed Tamimi csupán törvényes módon fejtett ki ellenállást az, ahogy ők fogalmaznak,„izraeli megszállókkal" szemben.

Ahed Tamimi fiatal palesztin aktivistaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ilia Yefimovich

Az esetre december 15-én került sor egy tüntetés alkalmából, amit Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként elismerő lépése ellen szerveztek különböző palesztin csoportok.

Vasárnap az izraeli hatóságok már vádat emeltek Ahed unokatestvére, Nour Tamimi ellen, akit agresszióval és a rendőrségi eljárás akadályozásával gyanúsítanak.

A videofelvétel szerint a két lány előbb kiabálni kezdett a zsidó katonákkal, ezt követően ütötték meg és dobálták kővel őket.

Tegnap Ahed anyját is beperelték, mivel ő vette fel és tette ki Facebook-oldalára az esetet. A lány apja szerint a katonák könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, és betörték a lakásuk ablakát.

Az egyik rokonuk, Bassem Tamim elbeszélése alapján – aki a tiltakozó megmozdulást szervezte - az izraeliek gumilövedéket is alkalmaztak, amivel eltalálták a 14 éves Mohammed arcát,  aki szintén unokatestvérük.

Az izraeli hatóságok szerint Mohammed és kb. 200 másik palesztin tüntető az eset előtt kővel dobálta meg őket egy Nabi Salih nevű faluban.

Ahed Tamimi nem ismeretlen az izraeliek számára, ugyanis ezelőtt két évvel egy zsidó katonát harapott meg, mert az megpróbálta letartóztatni az öccsét.