Ugandában megszüntették az elnökké választás korhatárát korlátozó törvényt

MUSEVENI, Yoweri Kaguta fénykép fényképet éget FOTÓ ÁLTALÁNOS kormányellenes tüntetés plakát TÁRGY tűz
Az 1986 óta hivatalban lévő, 73 éves Yoweri Museveni ugandai elnököt ábrázoló plakátokat égetnek az ellenzéki Fórum a Demokratikus Változásért (FDC) párt támogatói egy kampalai kampányrendezvényen.
Vágólapra másolva!
Jóváhagyta az elnöki korhatár korlátozását eltörlő törvényt az 1986 óta hivatalban lévő Yoweri Museveni ugandai elnök, így 2021-ben ismét indulhat az elnökválasztáson - közölte kedden az államfő szóvivője, Don Wanyama.
Vágólapra másolva!

A 73 éves államfő december 27-én hagyta jóvá a törvényt.

- tette hozzá az elnöki szóvivő, Don Wanyama.

A vitatott alkotmányreformot, amely megszünteti a korábbi 75 éves korhatárt, amely fölött nem volt államfővé választható senki, december 20-án fogadta el a kormánypárt képviselői által uralt parlament.
A módosítás ismét korlátozza az elnöki mandátumok számát.

A korlátozást 2005-ben szüntették meg, de az új korlátozás, amelynek értelmében csak kétszer töltheti be valaki az elnöki tisztséget, csak a következő választás után lép életbe, így Yoweri Museveni még kétszer lehet államfő.

Az 1986 óta hivatalban lévő, 73 éves Yoweri Museveni ugandai elnököt ábrázoló plakátokat égetnek az ellenzéki Fórum a Demokratikus Változásért (FDC) párt támogatói egy kampalai kampányrendezvényen. Forrás: MTI/EPA/Dai Kurokawa

Kizza Besigye, az ellenzék vezetője szerint a törvény jóváhagyása nem meglepetés, hanem jól összehangolt terv, amellyel Museveni élete végéig elnök maradhat.

- mondta sajtótájékoztatóján Besigye.

A törvény értelmében öt évről hétre emelkedik a parlamenti képviselők mandátuma, így a következő parlamenti választásra csak 2023-ban kerül sor.

Motorkerékpáros taxisok várakoznak utasra az ugandai fővárosban, Kampalában, miután 2016 februárjában a választási bizottság ismét az eddigi államfőt, Yoweri Musevenit nyilvánítota az ugandai elnökválasztás győztesének. Az ellenzék vitatta az eredményt. Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

A 21 éve hivatalban lévő Museveni nem először próbálkozik hatalma megtartásával.

2005-ben úgy módosították az alkotmányt, hogy eltörölték a legfeljebb két elnöki mandátumra vonatkozó módosítást.

Az elnök akkor arra hivatkozott, hogy a parlament független, és a nép akaratát tartja tiszteletben,és ezt az érvet most, 12 évvel később is megismételte.