Brit neonácik terrorcselekményre készültek

2018.01.03. 13:21

A National Action nevű betiltott brit újnáci csoport hat tagját azzal a gyanúval, hogy terrorcselekményre készültek. A mai nap folyamán kerültek őrizetbe. 

A közép-angliai West Midlands megye rendőrségének bejelentése szerint az összehangolt, nagy területre kiterjedő, előre tervezett akcióban öt férfit és egy nőt fogtak el.

Az egyidejű rajtaütéseket Cambridge-ben, Banburyben, Wolverhamptonban, Leicesterben és Stockportban hajtották végre. Az őrizetbe vettek életkora 21 évtől 37 évig terjed.

A hatóságok gyanúja szerint mindegyikük a náci eszméket hirdető, 2016 decemberében betiltott National Action tagja, és a 2000-ben elfogadott terrorellenes törvény alapján vették őket őrizetbe. A művelet részeként több helyszínen házkutatások is kezdődtek.

A rendőrségi közlemény nem tér ki arra, hogy a szerdán őrizetbe vett gyanúsítottak pontosan milyen terrorcselekményre készültek, de a törvény szerint pusztán a betiltott csoportban viselt tagságuk miatt akár tízévi szabadságvesztéssel is sújthatók.

A National Action magát "nemzetiszocialista ifjúsági szervezetként" írja le. A II. világháború óta ez az első olyan újnáci szervezet, amelyet a brit hatóságok betiltottak.Amber Rudd belügyminiszter a betiltásról hozott tavalyelőtti határozatában rasszista, antiszemita, homofób csoportosulásnak nevezte a 2013-ban alakult szerveződést. Akkori parlamenti felszólalásában kijelentette: a csoport célja a gyűlöletkeltés és az erőszak dicsőítése, és az ilyesminek nincs helye Nagy-Britanniában.

A National Action betiltása óta nem a szerdai rajtaütés az első őrizetbe vételi hullám. Tavaly szeptemberben négy embert tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy a csoport tagjaiként terrorcselekményeket készítettek elő.

Az akkor elfogott gyanúsítottak mindegyike a brit hadsereg katonája volt. Őrizetbe vételüket annak idején a brit védelmi minisztérium jelentette be.