Ha nem hagyják el a migránsok Izraelt, akkor lecsukják őket

2018.01.03. 15:31

Az izraeli hatóságok a mai nap folyamán közölték, hogy az országban tartózkodó csaknem 40 ezer illegális bevándorlónak távoznia kell, s ha ellenszegülnek, akkor börtönbe kerülnek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormányülés kezdetén üdvözölte, hogy megkezdődött a migránsok távozását ösztönző projekt. Az illegális úton érkezett külföldi állampolgároknak március végéig el kell hagyniuk Izraelt, ha nem akarnak határozatlan időre rácsok mögé jutni.

A belügyminisztérium adatai szerint 38 ezer, többségében eritreai és szudáni állampolgárt érint a rendelkezés. Az önként távozók ingyen repülőjegyet és csaknem 3 ezer eurót (több mint 900 ezer forintot) kapnak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökForrás: MTI/Mohai Balázs

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nyugtalanságának adott hangot közleményében. Szerintük Izraelt "köti a jog, hogy megvédje a menekülteket". Arról, hogy illegális bevándorlókról van szó, a nemzetközi szervezet ezúttal is „elfeledkezik".

A főbiztosság tudomása szerint 2009 óta mindössze nyolc eritreai és két szudáni állampolgár kapott menekültstátust a zsidó államban. Rajtuk kívül 200, Darfúrból érkezett szudáni lakosnak biztosítottak humanitárius menedéket.

A kiutasítási program keretében az izraeli kormány hallgatólagosan elismeri, hogy az eritreai és a szudáni migránsok nem térhetnek haza a szóban forgó afrikai országokban uralkodó állapotok miatt.

Azt nem tudjuk, hogy a migránsok miért Izraelt választották, hiszen sem Szudán, sem Eritrea nem határosak a zsidó állammal. Valószínűleg gazdasági okokból tették ezt.

Egy gázai menekülttáborForrás: AFP/Said Khatib

Az ENSZ emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolja az eritreai kormányt, a szudáni elnök, Omar el-Besir ellen pedig nemzetközi elfogatóparancs van érvényben népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Izraeli civil szervezetek úgy tudják, hogy az ország Ruandával és Ugandával kötött megállapodást az önként távozók befogadásáról.

Az érintett migránsok többsége 2007-től kezdődően érkezett Izraelbe a Sínai-félszigeten keresztül. Az áradatot az fékezte meg, hogy a zsidó állam elektromos kerítést húzott fel az egyiptomi határon.A helyi hatóságok több tábort létesítettek az ország déli részén, ahol mintegy 1500-an élnek szerény körülmények között. Ezek a létesítmények bezárják kapuikat, lakóik pedig szintén a távozás vagy a börtön között választhatnak.