A tajvani igazságügyi minisztérium ma elutasította azt a javaslatot, amely megtiltotta volna a kínai lobogó elhelyezését a közterületeken. A tárca alkotmányellenesnek nevezte az ötletet, amely szerinte sértené a szólásszabadságot.

A kínai zászló betiltását tavaly kezdeményezték civilek. A felvetés alig egy hónapon belül több mint 5 ezer támogatót szerzett, ami azt jelenti, hogy a kormány köteles megvizsgálni az előterjesztést, és válaszolnia kell a javaslatra.

Kína lobogója.Forrás: AFP/Sputnik/Iliya Pitalev

A beterjesztő azzal érvelt, hogy a tajvaniak érzéketlenné váltak a kínai zászló egyre gyakoribb kihelyezése jelentette veszélyekre. A lobogótilalom támogatói szerint a tudatosság hiánya oda vezethet, hogy

Peking végül eléri célját, és annektálja Tajvant.

Az igazságügyi minisztérium válaszában viszont hangsúlyozta, hogy a kínai zászló kihelyezésének korlátozása megosztó és jogellenes lépés lenne, és sértené a tajvani alkotmányban rögzített szólásszabadságot.

Kína szakadár tartományának tekinti a szigetet, ahová a polgárháború végén a vereséget szenvedett nacionalista erők menekültek a Mao Ce-tung vezette kommunisták győzelme után, s a Kínai Népköztársaság létrejöttét követően továbbra is a "Kínai Köztársaság" legitim kormányának tekintették magukat.