Átmeneti enyhülés jöhet az észak-koreai politikában

Vágólapra másolva!
Matura Tamás Ázsia-szakértő szerint átmeneti enyhülés várható Észak-Korea politikájában azután, hogy a kommunista állam sportolói kijutottak a téli olimpiára, és hogy magas szintre jutottak az ország nukleáris fejlesztései.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években végrehajtott nukleáris fejlesztések elvezettek ahhoz a ponthoz, ahol Észak-Korea tulajdonképpen megnyugodhat – mondta Matura Tamás az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában, hozzátéve, a kommunista állam évtizedek óta attól retteg, hogy az Egyesült Államok ellene fordulhat.

A szakértő szerint az észak-koreai vezetés a helyzet egyetlen orvosságának a saját nukleáris potenciál kiépítését látta, márpedig ez vagy már most, vagy hónapokon belül a rendelkezésére áll, így már több jel mutat arra, hogy

a katonai helyett a gazdasági fejlesztések felé fordul az ország.

Matura Tamás felhívta a figyelmet: az utóbbi évtizedek során Észak-Korea mind az Egyesült Államokkal, mind Dél-Koreával szemben a "húzd meg, ereszd meg" taktikáját alkalmazta. Ez az elmúlt hónapokban annyira intenzívvé, fenyegetővé és kiszámíthatatlanná vált Észak-Korea és az USA kapcsolata, hogy a kommunista állam most Dél-Koreához próbál közeledni.