Horvát kormányfő: Zágráb is pénzbírsággal sújthatja a szlovén halászokat

2018.01.04. 14:28

Amennyiben szükséges, Horvátország pénzbírságot szab ki azokra a szlovén halászokra, akik a Pirani-öböl felezővonalán túl, horvát felségvizeken vetik hálójukat - mondta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök egy mai kormányülésen.

Szerinte Zágráb továbbra is párbeszédet szorgalmaz, és óva int attól, hogy bármelyik fél egyoldalú lépéseket tegyen.

Andrej Plenkovic, horvát kormányfőForrás: AFP/Vasily Maximov

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerdán kijelentette: a szlovén rendőrségnek joga van büntetést kiszabni a Pirani-öbölben azokra a horvát halászokra, akik megsértik a határvonalat, és szlovén vizeken halásznak. Akik nem fizetik ki a bírságot, "problémákkal szembesülhetnek", ha átlépik a horvát-szlovén határt - figyelmeztetett.

A szlovén mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a tilosban halászó magánszemélyek 420-tól 33 ezer euróig, a jogi személyek 1200-tól 41 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatók. Horvát sajtóértesülések szerint január elseje óta néhány horvát halászbárkát felszólítottak ugyan a szlovén hatóságok, hogy hagyják el a szlovén területi vizeket, de büntetést még nem szabtak ki rájuk.

A délszláv háború horvát veteránjai nyílt levélben fordultak szerdán a horvát miniszterelnökhöz, amelyben 72 órát adtak a kormánynak, hogy rendezze a vitáját Szlovéniával, ellenkező esetben saját kezükbe veszik a dolgokat, és megvédik azt, ami Horvátországé. A német hírügynökség nemrég arról írt, hogy a horvát-szlovén határvita akár fegyveres incidenshez is vezethet.

Az Európai Bizottság szerdán figyelmeztette a horvát és szlovén kormányt, hogy folytassák a párbeszédet, és ne tegyenek egyoldalú lépéseket.

A szlovén külügyminiszter csütörtökön Brdo pri Kranjuban szlovén diplomatáknak nyilatkozva megismételte korábbi álláspontját, miszerint Szlovénia mindaddig blokkolni fogja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) és a schengeni övezethez, amíg Zágráb elutasítja a hágai Nemzetközi Bíróságnak (IJC) a szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott tavaly júniusi ítéletét.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt, de Zágráb 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki.

A hágai Nemzetközi Bíróság a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, s ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre. Más vitatott szlovén területeket viszont a bíróság horvát fennhatóság alá rendelt.

Szlovénia nemrég bejelentette: megkezdi a hágai döntőbíróság határozatának végrehajtását a tengeri határvonalra vonatkozóan, annak ellenére, hogy Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem kíván eleget tenni az abban foglaltaknak.