Horvát kormányfő: Zágráb is pénzbírsággal sújthatja a szlovén halászokat

Horizontal
Andrej Plenkovic, head of Europian Parliament delegation, attends a press conference in Kiev on October 27, 2014, a day after parliamentary election in Ukraine. The pro-Western winners of Ukraine's parliamentary poll negotiated the formation of a ruling coalition, but fighting with pro-Russian insurgents highlighted obstacles to their promises of peace and close ties to the European Union. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Amennyiben szükséges, Horvátország pénzbírságot szab ki azokra a szlovén halászokra, akik a Pirani-öböl felezővonalán túl, horvát felségvizeken vetik hálójukat - mondta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök egy mai kormányülésen.
Vágólapra másolva!

Szerinte Zágráb továbbra is párbeszédet szorgalmaz, és óva int attól, hogy bármelyik fél egyoldalú lépéseket tegyen.

Andrej Plenkovic, horvát kormányfő Forrás: AFP/Vasily Maximov

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerdán kijelentette: a szlovén rendőrségnek joga van büntetést kiszabni a Pirani-öbölben azokra a horvát halászokra, akik megsértik a határvonalat, és szlovén vizeken halásznak. Akik nem fizetik ki a bírságot, "

problémákkal szembesülhetnek", ha átlépik a horvát-szlovén határt

- figyelmeztetett.

A szlovén mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a tilosban halászó magánszemélyek 420-tól 33 ezer euróig, a jogi személyek 1200-tól 41 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatók. Horvát sajtóértesülések szerint január elseje óta néhány horvát halászbárkát felszólítottak ugyan a szlovén hatóságok, hogy hagyják el a szlovén területi vizeket, de büntetést még nem szabtak ki rájuk.

A délszláv háború horvát veteránjai nyílt levélben fordultak szerdán a horvát miniszterelnökhöz, amelyben 72 órát adtak a kormánynak, hogy rendezze a vitáját Szlovéniával, ellenkező esetben

A német hírügynökség nemrég arról írt, hogy a horvát-szlovén határvita akár fegyveres incidenshez is vezethet.

Az Európai Bizottság szerdán figyelmeztette a horvát és szlovén kormányt, hogy folytassák a párbeszédet, és ne tegyenek egyoldalú lépéseket.

A szlovén külügyminiszter csütörtökön Brdo pri Kranjuban szlovén diplomatáknak nyilatkozva megismételte korábbi álláspontját, miszerint

Szlovénia mindaddig blokkolni fogja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) és a schengeni övezethez,

amíg Zágráb elutasítja a hágai Nemzetközi Bíróságnak (IJC) a szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott tavaly júniusi ítéletét.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt, de Zágráb 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki.

A hágai Nemzetközi Bíróság a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte,

s ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre.

Más vitatott szlovén területeket viszont a bíróság horvát fennhatóság alá rendelt.

Szlovénia nemrég bejelentette: megkezdi a hágai döntőbíróság határozatának végrehajtását a tengeri határvonalra vonatkozóan, annak ellenére, hogy Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem kíván eleget tenni az abban foglaltaknak.