Horst Seehofer: Orbán Viktor a jogállami elvek talaján áll

SEEHOFER, Horst
Seeon, 2018. január 4. Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke pártja szövetségi parlamenti képviselőinek háromnapos tanácskozásán a bajorországi Seeon kolostorban 2018. január 4-én. (MTI/EPA/Lukas Barth)
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magyar kormányfő a jogállami elvek talaján áll - jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője ma a bajorországi Seeon kolostorban, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek háromnapos tanácskozása előtt.
Vágólapra másolva!

Horst Seehofer azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktort meghívták a tanácskozásra, kérdésre válaszolva tájékoztatóján kiemelte:

vissza kellene vennünk a gőgösségből, amikor más országokat és politikusokat értékelünk.

A gőgösség helyett "demokratikus irányultságú, egészséges partnerség" kialakítására kell törekedni az Európai Unióban, és Helmut Kohl néhai kancellár iránymutatását követve nemcsak a nagyobb tagállamokkal, hanem

Közép-, és Kelet-Európa országaival is a lehető legjobb kapcsolatokat kell kialakítani.

Ez Bajorország és a CSU érdeke - jelentette ki Seehofer.

Horst Seehofer, bajor tartományi miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth

A kormányfő hozzátette: mindig be kell tartani a "demokratikus és jogállami játékszabályokat", ugyanakkor azt tanácsolja az Európai Uniónak, hogy a gőgösség, tudálékosság és atyáskodás helyett a párbeszédre törekedjék, ha úgy gondolja, hogy valamely tagállamban sérülnek a jogállamiság elvek.

A magyarországi jogállamiságra vonatkozó kérdésre hangsúlyozta, hogy nem feladata kioktatni a magyarokat. Orbán Viktor demokratikusan megválasztott kormányfő, "egyszer még abszolút többséget is szerzett", és

- mondta Seehofer.

A CSU, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőinek vasárnap kezdődő előzetes koalíciós egyeztetéséről elmondta, bízik abban, hogy sikerül megállapodni a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásáról.

Hangsúlyozta, hogy a CSU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy

Németország évente legfeljebb 200 ezer embert fogadjon be a menekültügyi rendszer keretébe.

Véleménye szerint csak a korlátozással lehet egyensúlyba hozni a humanitás és a társadalmi integráció elvét.

A CDU/CSU pártszövetség az SPD-vel folytatandó egyeztetésen nagy hangsúlyt helyez a szociális kérdésekkel kapcsolatos témákra is, így a nyugdíjrendszer, az egészségügyi és időskori ellátás, és a lakbérek ügyére.

Ezeket a témákat elhanyagolták a tavalyi Bundestag-választás kampányával, pedig csak akkor lehet felszámolni a társadalom megosztottságát, ha a politika alaposabban foglalkozik velük - tette hozzá Horst Seehofer.

A CSU-s Bundestag-képviselők vezetője, Alexander Dobrindt kiemelte: csak egy olyan SPD-vel képzelhető el a közös kormányzás folytatása, amely nem a "régi szocialista lózungokat szajkózza".

Dobrindt ma a Die Welt című lapban egy vendégkommentárban hangsúlyozta, hogy konzervatív fordulatra van szükség Németországban. Mint írta,

Ezzel kapcsolatban a München térségében fekvő Seeon kolostorban rendezett tanácskozás előtti tájékoztatón hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy Németország nem "baloldali köztársaság", hanem "polgári ország".

Alexander Dobrindt, a CSU képviselők vezetője Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth

A CDU/CSU és az SPD vezetői a tervek szerint január 7-től 12-ig tárgyalnak a közös kormányzás lehetőségeiről, majd a pártok külön-külön döntenek arról, hogy továbblépnek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Az SPD erről egy rendkívüli pártkongresszuson határoz majd, január 21-én.

Amennyiben elkezdik a hivatalos koalíciós tárgyalást, és sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét kormányra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új kormány így várhatóan húsvét körül alakulhat meg.

Ez lenne a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.