A migránsok miatt nőtt a bűnözés Németországban

Calais Dzsungel menekülttábor felszámolása
Calais, 2016. október 26. Fiúk futnak el távozó migránsok által felgyújtott bódék égő maradványai mellett az észak-franciaországi Calais-ban engedély nélkül létesített szükségtábor bontási munkálatai alatt 2016. október 26-án. A gyújtogatások miatt felrobbant legalább két gázpalack, egy ember könnyebben megsérült. A francia hatóságok két nappal korábban kezdték meg a Dzsungelnek nevezett tábor felszámolását, a kiürítés a tervek szerint egy hét alatt lezajlik. (MTI/EPA/Etienne Laurent)
Vágólapra másolva!
Kijózanító tanulmányt közölt egy svájci egyetem arról, hogyan függ össze a bűnözés elterjedése és a bevándorlás. Németországot vizsgálva arra jutottak, hogy mióta tart a migráció, tíz százalékkal nőtt a bűnelkövetések száma. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 100 esetből 92-őt olyanok követnek el, akik migráns háttérrel rendelkeznek.
Vágólapra másolva!

Nő a bejelentett erőszakos bűncselekmények száma a bevándorlók miatt - állapította meg egy Németországban végzett kutatás, amelyről csütörtökön számoltak be német lapok. A tanulmányt a szövetségi család-, idős-, nő- és ifjúságügyi minisztérium rendelte meg a svájci Zürichben működő alkalmazott tudományok egyetemének (ZHAW) kriminológiai intézetétől.

Calais, 2016. október 26. Fiúk futnak el távozó migránsok által felgyújtott bódék égő maradványai mellett az észak-franciaországi Calais-ban engedély nélkül létesített szükségtábor bontási munkálatai alatt Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A kutatók egy átlagosnak tekinthető tartomány, Alsó-Szászország adatait vizsgálva megállapították, hogy a bejelentett erőszakos bűncselekmények száma hét éven keresztül tartó folyamatos csökkenés után, a migrációs válság elmélyülésével együtt emelkedni kezdett:

2014 és 2016 között 10,4 százalékkal nőtt. Mindez 93 százalékban a bevándorlással áll összefüggésben.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden száz újabb bűncselekményből 92-93-at olyan követ el, aki migráns háttérrel rendelkezik.

De miért?

A romló trendet és a bűnözés növekedését a tanulmány igyekszik megmagyarázni, ennek kapcsán több okot is felsorol.

  • Az áldozatok feljelentési hajlandósága kétszer nagyobb, ha az elkövető nem német, hanem más nemzetiségű.
  • A Németországba érkezett bevándorlók jellemzően fiatalok, 14 és 30 év közötti férfiak. Ez a réteg világszerte felülreprezentált az erőszakos bűncselekmények elkövetői között.
  • A menedékkérőként érkezett emberek közül sokan olyan kultúrából származnak, amelyben a férfiszerephez hozzátartozik az akarat érvényesítése erőszak alkalmazásával.

A kutatók még egy szempontra felhívták a figyelmet, szerintük ugyanis a bűnelkövetésekben jelentős különbség mutatkozik a származási országok szerint.

A jelenséget az a feltételezés generálhatja, hogy előbbiek tisztában vannak vele, hogy nem jutnak menedékjoghoz, az emiatti frusztrációjukra pedig gyakorta a bűnözés a válasz. A háborús övezetekből érkezők viszont nagyobb eséllyel pályáznak a németországi tartózkodási jogra, ezért jellemzően igyekeznek kerülni mindent, ami rontja az esélyeiket.