Drágaköves ékszereket loptak a velencei Dózse-palotából

Velence, 2018. január 5. 2018. január 5-én közreadott, keltezetlen felvétel arról a pár fülbevalóról, amelyet egy brossal együtt 2018. január 3-án elloptak a velencei Dózse-palotában rendezett Mogulok és maharadzsák kincsei című kiállításról. Az indiai kézművesség csodáit bemutató tárlatot a katari emír másodszülött fiának, Hamad bin Abdulláh asz-Száni sejknek a gyűjteményéből rendezték meg. A látogatók közé vegyült tolvajok a gyémántból, aranyból és platinából készült ékszereket feltehetően egy nagyobb bűnbanda szervezésében tulajdonították el, a három ékszer értéke több millió euró. (MTI/AP/Asz-Száni Gyűjtemény)
Vágólapra másolva!
Egy rubinkövekkel övezett különleges, hibátlan tízkarátos gyémántbrosst és egy 30 karátos gyémántból készült, körte alakú, kisebb gyémántokkal díszített fülbevalót vittek el azok a tolvajok, akik a kiállítás látogatói közé vegyülve szerdán ékszereket loptak el az indiai kézművesség csodáit bemutató kiállításról a velencei Dózse-palotában.
Vágólapra másolva!

A mogulok és maharadzsák kincsei című kiállítást a katari emír másodszülött fiának, Hamad bin Abdulláh asz-Száni sejknek a gyűjteményéből rendezték meg a Dózse-palotában, a lopás a tárlat zárónapján történt.

Az asz-Száni Gyűjtemény pénteken ismertette az ellopott ékszerek leírását és eredetét.

2018. január 5-én közreadott, keltezetlen felvétel arról a pár fülbevalóról, amelyet egy brossal együtt 2018. január 3-án elloptak a velencei Dózse-palotában rendezett Mogulok és maharadzsák kincsei című kiállításról. Forrás: MTI/AP/Asz-Száni Gyűjtemény/-------------------

Mindkét ékszert egy híres mumbai ékszerész, a Bhagat Jewelers készítette 2011-ben és 2014-ben.

Ékszereikről köztudott, hogy a legmagasabb minőségű drágakövekből készülnek, tervezőjük, Viren Bhagat jellegzetes kéznyomát viselik, értékük hétszámjegyre rúg.

Mindkét ellopott ékszer páratlan, mivel az ékszerész a lehető legkevesebb platinát használt fel, amitől az ékszerek olyanok, mintha a drágakövek lebegnének - közölte a gyűjtemény illetékese.
A rendőrség szerint legkevesebb két tolvaj vegyült a látogatók közé, miközben az egyik őrködött, a másik kinyitotta a tárlót és kiemelte brosst és a fülbevalót.

Velence, 2018. január 5. Forrás: MTI/AP/Asz-Száni Gyűjtemény/

A tárlóban lévő arany nyakláncot érintetlenül hagyták, azaz tudták, hogy mit akarnak elvinni.

A biztonsági kamerák felvételein látszik, hogy az egyik tolvaj teljes nyugodtsággal nyitja ki a tárló ablakát, mintha saját kulcsa lenne hozzá, az ékszereket zsebébe csúsztatja és elsétál, miközben társa a közelben figyel.

A rendőrség közölte, hogy a riasztórendszer egy perccel később szólalt meg, ezalatt az idő alatt a tolvajok elinalhattak.

Feltételezik, hogy a tolvajok egy nagyobb bűnbandához tartoznak. Sikerült nekik a palota riasztórendszerét úgy megváltoztatni, hogy csak az után szólalt meg, amikor már távoztak a palotából.
"Nagyon profi bűnözőkről van szó, akik meg tudtak lógni annak ellenére, hogy a Dózse-palota riasztórendszere nagyon fejlett technológiájú" - hangoztatta még szerdán Vito Gagliardi, Velence rendőrfőnöke.

Az asz-Száni gyűjtemény 270 indiai ékszerészek készítette vagy inspirálta ékszerből, drágakőből, jáde tárgyakból és más kézművesremekből áll,

és 400 év kézművességét öleli fel a mogul birodalomtól napjainkig. A gyűjteményből rendezett kiállítást Velence előtt bemutatták Párizsban, Londonban, New Yorkban és Kiotóban.