Három év börtönbüntetésre ítélték Miheil Szaakasvilit Grúziában

2018.01.05. 12:48

Hivatali visszaélés vádjával három év szabadságvesztésre ítélte Tbiliszi városi bírósága a jelenleg Ukrajnában tartózkodó Miheil Szaakasvili egykori grúziai elnököt – jelentette pénteken az UNIAN ukrán hírügynökség a Grúzia Online internetes kiadványra hivatkozva.

A volt államfőt egy 2006-ban, Grúziában történt, komoly politikai visszhangot kiváltó gyilkossági ügy kapcsán ítélte el a bíróság. Szandro Girgvliani bankárt holtan találták azután, hogy belügyi tisztekkel találkozott. A grúz belügyminisztérium négy tagját a gyilkosságban való részvételért különböző időtartamú szabadságvesztésre ítélte a bíróság, Szaakasvili viszont – a vád szerint megkerülve az illetékes szerveket – kegyelemben részesítette a bebörtönzötteket.

Szaakasvili 2004 és 2013 között volt Grúzia államfője. Mandátuma lejárta után külföldre távozott. Petro Porosenko ukrán elnök 2015 májusában Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Ekkor Szaakasvili felvette az ukrán állampolgárságot, lemondva a grúziairól. Később megromlott viszonya az ukrán elnökkel, és Porosenko tavaly nyáron megfosztotta őt ukrán állampolgárságától, aminek következtében a politikus hontalanná vált, és elhagyta Ukrajnát. Szeptemberben azonban visszatért az országba, ahová gyalogosan, ukrajnai híveivel körülvéve, jogellenesen kelt át a lengyel-ukrán határon.

Ezt követően több demonstrációt szervezett a kijevi vezetéssel szemben az általa Ukrajnában alapított Új Erők Mozgalma nevű ellenzéki párttal. Kijevben is büntetőeljárás indult ellene: az ukrán főügyészség azzal gyanúsítja, hogy erőszakos hatalomátvételre készült Ukrajnában a 2014-ben megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve.

Tavaly decemberben az ukrán hatóságok őrizetbe vették, de az illetékes kijevi bíróság úgy határozott, hogy az ellene folyó eljárás alatt szabadlábon védekezhet.

Grúzia az elmúlt években többször kérte Szaakasvili kiadatását, aminek Ukrajna mostanáig nem tett eleget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK