Az elmúlt két napban 31 ember vesztette életét az észak-mexikói Chihuahua államban a kábítószer-csempészethez kötődő bűncselekményekben - jelentette be pénteken a helyi ügyészség.

A halálos áldozatok között négy nő és három kamaszkorú is van. Carlos Huerta, a chihuahuai ügyészség egyik szóvivője az AFP hírügynökségnek elmondta: a vérfürdő a különféle kábítószercsempész bandák - főleg a Juarez és a Sinaloa drogkartell - közötti leszámolások következménye.

Az Egyesült Államokkal határos Chihuahua állam az említett két kartell közötti véres vetélkedésből eredő erőszakos cselekmények fő színhelye. A rendteremtés érdekében a mexikói kormány több mint 250 szövetségi rendőrt vetett be a térségben a helyi hatóságok megsegítésére. Talán erre alapozva jelentette ki a mostani vérengzés előtt Javier Corral chihuahuai kormányzó a biztonsági kérdéseknek szentelt egyik ülésen, hogy 2018 "a közbiztonság éve lesz'" Chihuahuában.

Juarez határváros, amely a texasi El Paso közelében fekszik, 2008 és 2012 között a világ legveszélyesebb helyének számított, ahol az említett időszakban több mint 11 ezer embert gyilkoltak meg a szervezett bűnözéssel összefüggő cselekményekben.

Soha nem látott erőszakhullám söpör végig Mexikóban 2006 óta, amely több mint 200 ezer ember életébe került. Tavaly 23 101 gyilkosságot írtak a drogcsempész bandák rovására. Szakemberek szerint ez a véget érni nem akaró vérfürdő annak a következménye, hogy a mexikói kormány 2006-ban a hadsereg bevetésével harcot hirdetett a kábítószer-csempészet ellen, ennek azonban az lett az eredménye, hogy a nagy szervezett bűnbandák kisebb létszámú, de sokkal erőszakosabb csoportokra osztódtak.