Rendkívüli állapot van Európában

MACRON, Emmanuel
Párizs, 2018. január 7. Emmanuel Macron francia elnök (k, balról) és Anne Hidalgo párizsi polgármester a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársai elleni merénylettel kezdődött párizsi terrrortámadás-sorozat áldozatairól tartott megemlékezésen a hetilap korábbi párizsi székházánál a támadások harmadik évfordulójának alkalmából 2018. január 8-án. (MTI/AP pool/Christophe Ena)
Vágólapra másolva!
Megváltoztatta Európát a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen három éve elkövetett támadás, mondta Gyarmati István szakértő az M1 aktuális csatornána a terrortámadás évfordulóján.
Vágólapra másolva!

A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett, 12 áldozatot követelő iszlamista merénylet még "klasszikus" terrortámadás volt, azóta sajnos sok más módszert is megismerhetett Európa – mondta Gyarmati István.

Párizs, 2018. január 7. Emmanuel Macron francia elnök (k, balról) és Anne Hidalgo párizsi polgármester a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársai elleni merénylettel kezdődött párizsi terrrortámadás-sorozat áldozatairól tartott megemlékezésen a hetilap korábbi párizsi székházánál a támadások harmadik évfordulójának alkalmából 2018. január 8-án. (MTI/AP pool/Christophe Ena) Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

Franciaországban két évig rendkívüli állapot volt, és ezt gyakorlatilag úgy szüntették meg, hogy a szabályait átültették a gyakorlatba, és Európa is hasonló helyzetben van.

mivel állandóan arra készülnek az illetékes szervek, hogy történik-e terrorcselekmény, és ha igen, akkor hol – magyarázta.

Gyarmati Istvánt kérdezték arról is, hogy robbanás történt vasárnap egy metróállomás bejáratánál Stockholm egyik külvárosában, egy ember meghalt, egy másik megsebesült. A szakértő azt mondta: a svéd rendőrség ezt egyelőre nem minősítette terrortámadásnak.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy

az iszlamista terroristák egész Európát ellenségként kezelik, hiszen a kontinens mindazt megtestesíti, amit „gyűlölnek és meg akarnak semmisíteni”.