Ismét elhalasztották az isztambuli terrortámadás perét

2018.01.08. 12:44

Két héttel elhalasztotta az isztambuli bíróság az ítélethirdetést az Iszlám Állam tagjai elleni pert. A 2016. január 12-ai merénylet halálos áldozatai német turisták voltak.

A per 26 vádlottjából 4-en ülnek előzetes letartóztatásban. Tagadják bűnösségüket, és szabadlábra helyezésüket kérték, de a bíróság ezt elutasította.

Az ítélethirdetés eredetileg tavaly november 20-án lett volna, de először idén január 8-ra, majd most január 24-re halasztották.

Az Anadolu török állami hírügynökség úgy tudja, hogy a vádlottak között szíriai és iraki állampolgárok is vannak.

A vádirat szerint a három fő vádlottat Törökország alkotmányos rendjének megdöntésére tett kísérlettel és szándékos emberöléssel vádolják. Rájuk egyenként 13-szoros, tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kért az ügyészség.

Egy éve nem tudtak ítéletet hozni a 12 halálos áldozattal járó merénylet ügyében"Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Salih Zeki Fazlioglu "

A vád szerint az öngyilkos merényletet a Szíriából érkezett Nabil Fadli hajtotta végre. Az ott álló obeliszknél egy többségében németek alkotta turistacsoportba vegyült és működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet. Tizenkét német állampolgárt megölt, 16 embert pedig megsebesített.

Ankara az Iszlám Államot teszi felelőssé a támadásért. A dzsihadisták az utóbbi két és fél évben számos öngyilkos merényletet követtek el Törökország nagyvárosaiban. Legutóbb 2016. szilveszter éjszakáján az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet egy terrorista az ünneplőkre. A támadásban 39 ember halt meg, 69 pedig megsebesült.