Felülvizsgálják a homoszexualitást büntető törvényt Indiában

Vágólapra másolva!
Felülvizsgálja a homoszexualitást büntető törvényt fenntartó korábbi ítéletét az indiai legfelsőbb bíróság a testület hétfői közlése szerint.
Vágólapra másolva!

A gyarmati időkből származó indiai büntetőtörvénykönyv 377. bekezdése alapján "a homoszexualitás és a természetellenes szex 10 év börtönbüntetéssel és pénzbírsággal büntetendő".

E bekezdést egy delhi bíróság 2009-ben már alkotmányellenesnek nyilvánította, ítéletét azonban a legfelsőbb bíróság megsemmisítette arra hivatkozva, hogy bárminemű törvénymódosításnak a parlamenten, nem pedig az igazságszolgáltatáson keresztül kell végigmennie.

A legfelsőbb bírósághoz azóta több homoszexuális is azzal a kérelemmel fordult, hogy vizsgálja felül korábbi ítéletét. Kérésüket azzal indokolták: attól félnek, hogy eljárást indítanak ellenük.

Azok a személyek, akik vállalják saját szexuális hajlamukat, nem élhetnek örökké félelemben

– derül ki a háromfős bírói testület állásfoglalásából, amelyet az NDTV nevű indiai televíziós csatorna ismertetett.

"Az, ami természetes egyeseknek, nem biztos, hogy természetes másoknak" – tették hozzá a bírók. Az, amit ezek az emberek választottak, nem hághatja át a törvényt, ugyanakkor a jogszabály keretei nem sérthetik vagy korlátozhatják az egyénnek az élethez és a szabadsághoz való elidegeníthetetlen jogát, amelyet az alkotmány 21. cikkelye rögzít – közölte a legfelsőbb bíróság.