A decemberi katalóniai előrehozott választás nemcsak az északkeleti tartomány életét befolyásolta, hanem a teljes spanyol belpolitikát is átalakíthatja. A Ciudadanos nevezetű párt győzelme Katalóniában országosan is megemelte az alakulat támogatottságát, és a legfrissebb felmérések szerint már a második legnagyobb erő az ibériai országban. Mit is akar ez a 2005-ben alakult párt, és hogyan alakíthatja át a spanyol belpolitikát?

Alapvetően változtathatja meg a spanyol belpolitikai viszonyokat, hogy a december 21-i katalóniai előrehozott választásokat a Ciudadanos (Állampolgárok) nevezetű centrista-liberális párt nyerte meg. A 2005-ben alapított pártnak a történelme során ez volt a legnagyobb sikere. Mindez segíthet nekik abban, hogy országosan még erősebbek legyenek, és a következő években a spanyol belpolitika jelentős alakítói legyenek, új irányt szabva az ibériai országnak. 

Katalónia sikere nagy lendületet adhat a CiudadanosnakForrás: NurPhoto/Celestino Arce/NurPhoto/Celestino Arce

A második erő lett

A katalán választás után készült országos felmérések azt mutatják, hogy a Ciudadanos (Cs) nagyban profitált katalóniai győzelméből, és támogatottsága 20 százalék fölé nőtt. Volt olyan kutatás is, amely szerint a párt támogatottsága már nagyobb, mint a spanyol szocialistáké, és megegyezik a kormányzó Spanyol Néppárt (PP) támogatottságával. Pártelnökük, Albert Rivera a legkevésbé elutasított politikus most Spanyolországban. Mindez azt mutatja, hogy komoly változások zajlanak a spanyol belpolitikában, de persze azt sem lehet kizárni, hogy Cs felfutatása csupán egy időszakos jelenség. De minek is köszönhető ez a siker, és egyáltalán mit is képvisel ez a párt?

Gazdasági kérdésekre összpontosítottak

Mint korábban említettük a Ciudadanost 2005-ben alapították Katalóniában. Egyáltalán nem véletlen, hogy a párt pont Spanyolország gazdaságilag legerősebb tartományában alakult meg, mivel a kezdetektől fogva a minél nagyobb üzleti szabadság biztosítása mellett tört lándzsát. Emellett az alakulat mindig is ellenezte az önálló Katalónia létrehozását. A 2000-es évek végén a katalán politikai életnek csupán egy marginális szereplője volt a Ciudadanos, mivel mind a 2006-os, mind a 2010-es helyi választáson csupán három mandátumot tudtak szerezni.

Az Albert Rivera vezette párt felemelkedése 2010 után kezdődött, miután a katalán függetlenség ügye egyre inkább a helyi politikai viták kereszttüzébe került. 2012-ben már 7,6, míg a 2015-ös előrehozott választáson már 17,9 százalékot értek el a katalán tartományban, és a második legnagyobb frakcióval rendelkeztek a parlamentben. 2013-tól kezdve a tartományi szintről kilépett a Ciudadanos az országos politikába, és a 2014-es európai parlamenti választáson két képviselőt sikerült is kijuttatniuk Brüsszelbe.

Kívülről támogatják a kormányt

A 2015-ös spanyol parlamenti választás után a Ciudadanos országos tényezővé vált, mivel 13,9 százalékos eredményével 40 helyet szerzett a madridi parlamentben. Az akkori spanyol választás nemcsak a párt, hanem az ország történetében is mérföldkőnek számított, mivel a korábbi két nagy párt (néppárt és szocialisták) által dominált rendszer szétesett, és nagyjából négy azonos támogatottsággal bíró párt (PP, szocialisták, Ciudadanos és Podemos) került a törvényhozásba.

Albert Rivera egyelőre kívülről támogatja a jobbközép kormánytForrás: AFP/Pau Barrena

A korábbi stabil pártrendszer szétesése miatt nem sikerült kormányt alakítani, és 2016 júniusában újabb választást tartottak Spanyolországban. Azon a voksoláson a Ciudadanos némileg visszaesett, de a néppárt csak úgy tudott kormányt alakítani végül, hogy a centrista alakulat a kormányfőről való szavazás során tartózkodott, így Mariano Rajoy maradt az ibériai állam miniszterelnöke. A hallgatólagos támogatást azóta is biztosítják a jobbközép kormánynak, de formális pozíciót nem vállaltak a kormányban.

Kevesebb bürokráciát akarnak

A Ciudadanos tehát kitart a kormány mellett, és nem kötött nagykoalíciót a szocialistákkal és a Podemossal. Az utóbbi folyamatot nem is lenne könnyű véghezvinni, mivel a Cs programja meglehetősen messze van a két baloldali alakulatétól, így stabil kormányzást biztosan nem tudnának véghezvinni. De mit is képviselnek a Polgárok? A párt egyrészt adócsökkentést szeretne elérni a gazdaság különféle ágazataiban. Ezzel párhuzamosan pedig csökkentené az állami bürokráciát. Ennek egyik lépése lenne, hogy az 5000 főnél kisebb népességű települések önállóságát megszüntetnék, vagy pedig egy nagyobb településhez csatolnák őket. A párt programjának liberális része, hogy legalizálnák a marihuánát és az eutanáziát.

Alapvetően változtathatja meg a spanyol belpolitikát a Ciudadanos megerősödéseForrás: SOOC/Alexandros Michailidis / SOOC/Alexandros Michailidis

A Cs legfőbb politikai tőkéje, hogy azt tudja mondani magáról, hogy szemben áll a korábbi évtizedek nagy néppártjaival, és szembeszállna a kormányzati korrupcióval, valamint, hogy egy új generációt képviselnek a spanyol belpolitikában. A katalóniai siker időlegesen biztosan jól jött a pártnak, azonban várhatóan kormányra nem fognak tudni kerülni, mivel a függetlenséget támogató erők vannak többségben a katalán parlamentben, és mint korábban említettük a Cs nem kér a tartomány függetlenségéből.

Ha már Katalónia, Inés Arrimadas, a párt helyi vezetője közölte, nem mond le arról, hogy megpróbáljon kormányt alakítani Katalóniában. Véleménye szerint azonban korai még a helyi elnökválasztásról beszélni, hiszen egyelőre az új katalán parlament sem alakult meg, az alakuló ülést január 17-én tartják. Van realitása egy újabb előrehozott választásnak Katalóniában - jelentette ki, de beszélt arról, hogy elképzelhetőnek tartja az együttműködést olyan személyekkel is, akik egyébként a katalán függetlenség támogatói, mert szerinte külön kell választani a függetlenségi pártokat és vezetőiket a függetlenséget támogató társadalmi valóságtól. Mindez pedig némi fordulatot jelez a párt politikájában.

Kormányzóképesség

Ha a pártnak sikerülne országosan 20 százalék fölött stabilizálnia a támogatottságát, akkor arra a néppártnak és a szocialistáknak is valahogyan reagálnia kellene. Egy tartósan megerősödött Cs sokkal könnyebben tudná a kormányképességét elhitetni a választókkal, mintha 10 és 20 százalék között ingáznának. Az már egy más kérdés, hogy három azonos erejű párt létrejötte esetén még nehezebb lenne stabil kormány alakítása Spanyolországban. Egyelőre azonban mindenki a mostani status quo fenntartásában érdekelt, és nem abban, hogy egy előrehozott választással mindent felforgassanak.