Megtiltották Svédországnak, hogy kitoloncoljon egy veszélyesnek tartott migránst

Vágólapra másolva!
Svédország első fokon pert vesztett az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) egy, az ország biztonságára nézve veszélyesnek tartott marokkói állampolgár kitoloncolásának ügyében - jelentette kedden a TT svéd hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A marokkói állampolgár 2005-ben kapott tartózkodási engedélyt Svédországban. 2016-ban a svéd titkosszolgálat (SAPO) figyelmeztetett:

a férfi veszélyt jelent az állam biztonságára.

Idővel a bevándorlási hivatal kitoloncolásáról határozott, ezt a döntést később a migrációs ügyekben illetékes svéd törvényszék is fenntartotta.

A Marokkóból származó férfi a svéd hatóságok döntése ellen panasszal élt a strasbourgi székhelyű bíróság előtt. Arra hivatkozott, hogy

miután potenciális terroristának bélyegezték őt Svédországban, hazájába visszatérve megkínozhatják és börtönbe vethetik.

Az EJEB ítéletében nem osztotta a svéd álláspontot, s megállapította, hogy, ha kitoloncolják a férfit, azzal Svédország megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkét, mert nem zárható ki az embertelen bánásmód és a kínzás veszélye Marokkóban.

A bírák 3300 euró (több mint 1 millió forint) kártérítést és perköltséget ítéltek meg a testület közleményében csak Mr. X.-ként azonosított férfinak. Egyúttal fenntartották azt a 2016-ban hozott, úgynevezett ideiglenes intézkedést, hogy a férfit nem lehet kitoloncolni, amíg a döntés jogerőre nem emelkedik. A bíróság döntése ellen ugyanis még az állam és a felperes is fellebbezhet.