7 évvel az "arab tavasz" után újra erőszakos tüntetések zajlottak Tunéziában

Protest in Tunisia protest Tunisia demonstrators Tunis 2018 price hike
TUNIS, TUNISIA - JANUARY 09: Security forces take security measures after demonstrators burn tyres and garbage containers during a protest against price hikes, at al-Tadamun neighborhood in Tunis, Tunisia on January 09, 2018. Yassine Gaidi / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Hétfő este nagyszabású tüntetésekre került sor több tunéziai nagyvárosban. A demonstrációk a gazdasági problémákkal és a csökkenő életszínvonallal hozhatók összefüggésbe.
Vágólapra másolva!

A fővárostól, Tunisztól délre található Tebourba nevű településen

az elégedetlen tömeg és a rendőrök összecsapásának eddig egy halálos áldozata van.

Azt, hogy pontosan mi okozta a férfi halálát egyelőre nem sikerült tisztázni. Az esetet az Egészségügyi Minisztérium jelentette be a mai nap folyamán.

A tegnapi tüntetés Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Yassine Gaidi

Thala és Kasserine nevű városokban a rendőrség könnygázt vetett be a demonstrálók ellen. Kasserine az ország szegényebb, középső részén található. Ott néhány tucat fiatal gumikerekeket gyújtott fel és kővel dobálta meg a rendőrséget.

Sidi Bouzidben, ahonnan 2010 decemberében elindult az arab tavasz,

az utcákat kövekkel és gumiabroncsokkal torlaszolták el.

A Belügyminisztérium szerint a tüntetők Tunézia több városában megpróbáltak középületeket elfoglalni, többek között Tuniszban is.

A megmozdulásokra elsősorban a rossz gazdasági helyzet, az egyre emelkedő árak és az újonnan bevezetett magas adók miatt került sor. Az országban folyamatosan nő a munkanélküliség és az infláció is.

A 2011-es forradalom után sok nyugati elemző úgy látta, hogy az "arab tavasz" utáni kaotikus időszakot követően

csak Tunéziában sikerült demokratikus politikai rendszert kialakítani,

de a gazdasági problémák és a romló életszínvonal miatt ez sem lehet tartós.

Tuniszi utcakép a tegnap estéről Forrás: AFP/Sofiene Hamdaoui

A turizmus a mediterrán ország GDP-jének a 8%-át adja, azonban 2015-ben két terrortámadásra is sor került a tengerpart közelében, ennek következtében pedig jelentősen visszaesett a turisták száma. A csökkenő bevételeket azóta sem sikerült más területen pótolni.