Egy újfajta elektromos cigaretta (heat-not-burn tobacco) patronjaiba fecskendezett halálos dózisú higannyal próbálta megölni ismerősét egy japán férfi, akit szerdán letartóztattak a hatóságok.

A rendőrség közlése szerint a nyugat-japán Siga prefektúrabeli Ocuban élő Mijavaki Takasit gyilkossági kísérlettel vádolják, miután állítólag egy csomag mérgezett dohányterméket adott egy 37 éves férfi ismerősének tavaly június 3-án, Ritto utcáin.

Az áldozat végül 14-et használt fel a csomagban lévő 20 patronból és másnap fejfájás, köhögés és zavaros beszéd miatt szállították kórházba.

A férfi június 5-én jelentette a történteket a rendőrségnek. Elmondta a nyomozóknak, hogy az után jelentkeztek nála a tünetek, hogy használta a Mijavakitól kapott dohányterméket.

A 36 éves Mijavaki elismerte a vádat, és elmondta a rendőrségnek, hogy 0,3-0,5 grammnyi higanyt adott mindegyik patronhoz. A rendőrség szerint a férfi befecskendezte a higanyt a patronokba anélkül, hogy kinyitotta volna a csomagolást.

A nyomozók az áldozat vizeletében és vérében, valamint a megmaradt patronokban is kimutatták a higanyt.

Mijavaki és áldozata egy közös ismerősükön keresztül találkoztak három évvel ezelőtt. Az áldozat egy Mijavaki által működtetett mobiltelefonboltban dolgozott.