Konzultációt javasol az EU jövőjét érintő kérdésekről a dél-európai állam- és kormányfők

Vágólapra másolva!
Konzultációt javasol az európai polgárokkal az EU jövőjét érintő kérdésekről a dél-európai állam- és kormányfők római találkozójának szerdán este kiadott zárónyilatkozata, amely közös migrációs politikát és az illegális bevándorlás megelőzését is szorgalmazza.
Vágólapra másolva!

Az EU jövőjét érintő legfontosabb kérdésekről rendezendő "konzultáció" javaslata sajtóértesülések szerint Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére került be a Med-7-csoport találkozóját záró dokumentumba. Időpontként tavaszt jelölték meg.

A dél-európai állam-és kormányfők találkozóján a házigazda Olaszország mellett Franciaország, Spanyolország, Görögország, Portugália, Ciprus és Málta vezetői vettek részt.

Kilencpontos nyilatkozatuk közös és erősebb európai gazdasági és pénzügyi politikát szorgalmaz többek között a bankunió bevezetésével.

Kiemelt témaként szerepelt a találkozón a migráció.

A Med-7-ek leszögezték, hogy Európa minden polgárának joga, hogy félelem nélkül éljen, aminek alapvető feltétele a biztonság megteremtése.

Közös migrációs politikát, a külső határok védelmének erősítését, az illegális bevándorlás megelőzését, valamint a kiinduló és tranzitországokkal való együttműködés további erősítését és közös európai menekültügyi rendszer létrehozását is szorgalmazták.

Emmanuel Macron a sajtótájékoztatón nagyobb szolidaritást sürgetett a határok védelmében és a migrációs áramlat kezelésében. Mariano Rajoy spanyol kormányfő kijelentette:

a migrációval szemben egyetlen ország sem képes egyedül megoldást találni.

A görög miniszterelnök, Alexis Ciprasz azt hangsúlyozta, hogy 2018-ban lezárul a dél-európai országok gazdasági válságkorszaka.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök szerdán Alexisz Ciprasszal egyeztetett, csütörtökön pedig Emmanuel Macronnal tart kétoldalú találkozót. Olasz sajtóértesülések szerint az olasz és francia fél közös dokumentumon, az úgynevezett Quirinale-megállapodáson dolgozik, amely az olasz elnöki palotáról kapja a nevét és a kétoldalú stratégiai együttműködés erősítését szolgálná.