A román sajtóban az elmúlt év utolsó napjaiban jelent meg a hír, miszerint Radu Mazăre, volt constanțai polgármester Madagaszkár szigetén kért politikai menedékjogot. A botrányhős politikus korábban náci tisztnek, illetve fáraónak öltözött, valamint kiskorú lányok társaságában pózolt. 

Az egykori polgármestert a bukaresti ítélőtábla 2017 júliusában 4 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy üdülőhely törvénytelen visszaszolgáltatás miatt. Vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel is vádolták. Az ítélet még nem jogerős, a politikus pedig határozottan tiltakozott ellene, és ezért hagyta el Romániát.

Madagaszkár szigeteForrás: Origo

A Constanța Megyei Rendőr-főkapitányság december 30-án jelezte, hogy a hatósági felügyelet alatt álló politikus nem jelent meg a rendőrségen. Mazăre Karácsony körül távozhatott az egzotikus szigetre, ugyanis az ellen foganatosított hatósági felügyelet nem írta elő az ország elhagyásának a tilalmát. A volt politikus valószínűleg azért választotta Madagaszkárt, mert Románia és a délkelet-afrikai állam között nincs kiadatási egyezmény. Azonban az Európai Unió kötött kiadatási egyezményt a szigetországgal, így az ex-polgármestert a helyi hatóságok bármikor kiadhatják.

Saját magáról készített videót Madagaszkáron a politikus!

Serge Rameau, Madagaszkár tiszteletbeli bukaresti konzulja tegnap arról beszélt, hogy Radu Mazărenek semmi esélye sincs menedékjogot kapni, mert nem üldözik etnikai, vallási vagy politikai okok miatt otthon, csupán az igazságszolgáltatás elől bújkál.

A mai nap folyamán a Román Legfelsőbb Bíróság 30 napos előzetes letartóztatási kérelmet és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a politikus ellen, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérésére. A döntés viszont nem jogerős, így a politikus bukaresti ügyvédje megfellebbezheti azt.

Nézze meg a náci tisztként pózoló volt polgármestert!

Radu Mazăre 49 éves, 2000 júniusa és 2015 májusa között volt a 300 ezres kikötőváros, Constanța polgármestere. Számos botrány kapcsolódik a nevéhez, több alkalommal náci tisztnek, fáraónak, illetve szultánnak öltözött az általa rendezett, közpénzből fizetett rendezvényeken, ahol sokszor kiskorú lányok társaságában jelent meg. Sokat tartózkodott Brazíliában, feltehetően ott is voltak vállalkozásai.