A lengyelek keményen fegyverkeznek

Foglalkozás gyakorlat HADI FELSZERELÉS harckocsi harckocsizó katona lengyel zászló SZEMÉLY SZIMBÓLUM tank TÁRGY zászló
Adazi, 2017. október 29. Lengyel katonák egy PT-91 harckocsin a Silver Arrow (Ezüstnyíl) fedőnevű hadgyakorlaton a lettországi Adazi településnél levő támaszponton 2017. október 29-én. A nemzetközi hadgyakorlaton tizenegy NATO-tagállam: Albánia, az Egyesült Államok, Észtország, Olaszország, Kanada, Lettország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Szlovénia, Spanyolország és Németország kontingense vett részt összesen mintegy 3500 fővel. (MTI/EPA/Valda Kalnina)
Vágólapra másolva!
A Varsói Szerződés megszűnése után 27 évvel, Lengyelország a legnagyobb haderőfejlesztését hajtja végre az elkövetkezendő években.
Vágólapra másolva!

A lengyel hadsereg modernizálása több célt szolgál a hagyományos orosz veszély elhárítása mellett.

Varsó meg akarja erősíteni geopolitika pozícióit Közép-Kelet-Európában, és tovább akarja építeni kapcsolatait az Amerikai Egyesült Államokkal.

Mint a legtöbb közép-európai állam, Lengyelország is jelentősen visszanyeste a haderőfejlesztésére szánt összegeket a szovjet megszállás megszűnése után, bízva a NATO (Észak-atlanti Szerződés Szervezete) és Washington jelentette védelmi garanciákban.

Egy lengyel tank Forrás: MTI/EPA/Valda Kalnina

A 40 milliós Lengyelország azonban nem építette le teljes mértékben a hadseregét, ez pedig lehetővé teszi a viszonylag gyors újjáépítkezést.

A legtöbb NATO-tagállammal ellentétben,

Lengyelország a hadereje fejlesztését már a Krím-félsziget 2014-es Moszkva általi annexiója előtt elhatározta.

2012-ben bemutatták a hadikapacitások bővítéséről szóló tervet, amely a 2013-2022-es időszakra szólt, érintve a szárazföldi, a légi és a tengeri erők modernizációját.

A legfontosabb cél az, hogy megszabaduljanak a régi, még szovjet időből származó felszerelésektől,

amelyek amúgy is elavultak, sokba kerül a fenntartásuk és nem kompatibilisek az észak-atlanti szervezet technológiai követelményeivel.

Az Oroszország jelentette fenyegetettség és a NATO keleti határvidékének destabilizációja persze új lendületet adott a projektnek.

55 milliárd dollár fegyverekre

A fegyverek beszerzése azonban hosszú folyamat, mert a vásárlás menete az amerikai vagy az európai cégektől szigorú szabályokhoz kötött, a szállítás időszak pedig sok évig elnyúlhat.

Lengyelországban 2013-ban még csak 4 milliárd dollárra írtak ki közbeszerzéseket a honvédelemmel összefüggő felszerelések megvásárlására, tavaly viszont az erre fordított összeg a duplájára emelkedett.

A korszerűsítési folyamat hatásai 2021 körül fognak érződni, amikorra megérkeznek az első szállítmányok, de a folyamat véglegesen 2030-ban fog lejárni.

A következő 15 évben várhatóan 55 milliárd dollárt fognak költeni a hadsereg modernizációjára,

ami évente átlagosan a GDP 2,5%-át jelenti.

Hadgyakorlat Lengyelországban Forrás: MTI/EPA/Valda Kalnina

Az újrafelfegyverzés még gyerekcipőben jár, de az amerikai, a brit, a német és a francia cégek már versenyeznek a minél több megrendelés érdekében. Varsó jelenleg tárgyalásokat folytat repülőgépek, harci helikopterek, rakétákkal felszerelt hajók és tengeralattjárók vásárlásáról.

Poznanban lesz az új amerikai katonai bázis

Lengyelország és az Egyesült Államok érdekeltségei túlmutatnak a hadiipari megrendeléseken. Az amerikai hadifelszerelés megvásárlása szükséges, de nem kizáró oka annak, hogy az USA részt vegyen Oroszország törekvéseinek a megfékezésében.

Washington szemszögéből Varsó a „jó tanuló", mert a GDP-je több, mint 2%-át honvédelemre költi.

Geopolitikai elhelyezkedésének köszönhetően Lengyelország az ideális bázisa lehet a NATO keleti részének megerősítéséhez. 2018-től ugyanis áthelyezték Németországból az egyik amerikai logisztikai-katonai központot a nyugat-lengyel nagyvárosba, Poznanba.

Poznan ennek köszönhetően kb. 5700 amerikai katona támaszpontja lett.

A Mateusz Morawiecki vezette új lengyel kormány elhatározta, hogy létrehoz egy 50 ezres létszámú területi védelmi egységet, amely hozzá fog járulni a 100 ezres hadsereg ütőképességének a jelentős növeléséhez.

Az új egységet 2020-ig kell felállítani,

ezt kizárólag lengyel gyártmányú fegyverekkel fogják ellátni

és a Honvédelmi Minisztériumnak rendelik alá.

NATO-katonák Lengyelországban Forrás: AFP/Natalia Dobryszycka

Varsó annak ellenére, hogy csak most fog neki korszerűsíteni a haderejét, elmondhatja, hogy első helyen áll a NATO-n belül a szövetségesi kötelezettségek teljesítésének a területén.