A spanyol kormány "azonnal, habozás nélkül" megtámadná a bíróságon, ha Carles Puigdemont volt katalán elnököt távollétében újraválasztaná a katalán parlament - közölte a spanyol kormányszóvivő mai madridi sajtótájékoztatóján.

Ínigo Méndez de Vigo szerint ellentétes "bármiféle jogi normával" és a "józan ésszel" is a leváltott katalán vezető azon elképzelése, miszerint internetes Skype-kapcsolaton keresztül tartaná meg programbeszédét.

Az elnökjelöltnek személyesen kell megjelennie a törvényhozásban, és ott kell elmondania programbeszédét, nem pedig egy "plazmatévén" keresztül - jelentette ki a kormányszóvivő.

Carles Puigdemont, volt katalán tartományi államfőForrás: AFP/Lluis Gene

Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) értelmezése szerint viszont a jelölt távollétében is megválasztható, és megbízhat például egy másik képviselőt, hogy olvassa fel programbeszédét.

A leváltott elnököt támogató függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) mindennek jogszerűségéről állásfoglalást kért a katalán parlament jogászaitól.Míg az Állampolgárok (Ciudadanos), a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) elutasítják ezt az elképzelést.

Carles Puigdemont egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy elnökké választása esetén visszatér Katalóniába. Ott azonban elfogató parancs van érvényben vele szemben.A barcelonai parlament jövő szerdán tartja alakuló ülését, és azt követően kezdődik az elnökválasztási folyamat.