Soha nem látott dolog történt Spanyolországban

Electoral night after voting in Catalonia 2017 Albert Rivera Barcelona Catalonia Catalunya Cataluńa Ciudadanos Ciutadans EUROPE Ines Arrimadas Spain celebrations elections electoral campaign politician
Ines Arrimadas, leader of Ciudadanos Catalan party, celebrates the results with members of her party on December 21, 2017 in Barcelona, Spain. Unionist Citizens party (unionist Ciutadans) win biggest share of vote but Catalonia's three main pro-independence parties (JuntsxCat, ERC and CUP) have secured a slim majority in parliament, as the regional elections see a record turnout. (Photo by Celestino Arce/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Története során először áll a pártok népszerűségi listájának az élén a 2005-ben Katalóniában alapított Ciudadanos (Polgárok) áll. A Metroscopia felmérése szerint a centrumpozíciót elfoglaló alakulatra most 27,1 százalék voskolna, míg a kormányt vezető Néppártra csak 23,2. 
Vágólapra másolva!

Ha most rendeznék a parlamenti választásokat Spanyolországban, akkor a Ciudadanos nevezetű alakulat nyerne a voksok 27,1 százalékával - derült ki a Metroscopia kutatásából, amit az El Pais közölt. Az ibériai ország történetében most először áll a népszerűségi lista élén a 2005-ben Katalóniában alapított alakulat.

A Ciudadanos az elmúlt hónapokban folyamatosan erősödött,

de nem tudott a harmadik helynél előrébb jönni. A december 21-i előrehozott katalán választáson a Ciudadanos győzött, ami újabb lendületet adott liberális-centrista alakulatnak.

A népszerűségi lista élére ugrott a Ciudadanos a katalóniai győzelem után Forrás: NurPhoto/Celestino Arce/NurPhoto/Celestino Arce

A második helyen a kormányzó Néppárt áll 23,2 százalékkal, a harmadik helyen a spanyol szocialisták állnak 21,6 százalékkal, míg negyedik helyen a szélsőbaloldali-populista Podemos áll 15,1 százalékkal. A Ciudadanos jelenleg kívülről támogatja a Mariano Rajoy vezette Néppártot. A két alakulat közösen egyébként a szavazók 50,3 százalékának a bizalmát bírja.

Mint arról korábban beszámoltunk, a decemberi katalóniai előrehozott választás nemcsak az északkeleti tartomány életét befolyásolta, hanem

a teljes spanyol belpolitikát is átalakíthatja.

A Ciudadanos nevezetű párt győzelme Katalóniában országosan is megemelte az alakulat támogatottságát, és a legfrissebb felmérések szerint már a legnagyobb erő az ibériai országban. Mit is akar ez a 2005-ben alakult párt, és hogyan alakíthatja át a spanyol belpolitikát?