Templomokat támadtak meg a Santiagoban a pápa látogatása ellen tiltakozva

2018.01.12. 20:17

Ismeretlenek legalább három templom ellen hajtottak végre támadást egyebek között házilagos készítésű robbanószerkezetekkel ma Santiago de Chilében Ferenc pápa látogatása ellen tiltakozva, aki a jövő héten érkezik látogatásra a chilei fővárosba - jelentették helyi rendőrségi források.

A három templom megrongálódott, elsősorban az ajtókban és homlokzatokban keletkeztek károk. A rendőrség egy negyedik támadást megakadályozott.

Ferenc pápaForrás: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

A vandalizálok különböző feliratokat hagytak maguk után, némelyikben politikai üzeneteket fogalmaztak meg, míg másokban a katolikus egyházfő jövő heti látogatása ellen tiltakoztak. Az egyiken az alábbi üzenet volt olvasható: Ferenc pápa, a következő bombák a reverendádban lesznek. Az elkövetők emellett olyan politikai tartalmú feliratokat hagytak a támadás helyszínén, mint például "Szabadságot a világ összes politikai foglyának!", "Autonómiát és Ellenállást!".

A támadások áldozatául esett egyebek között a Magyarországi Szent Erzsébet-plébániatemplom, a vandalizálok meggyújtott benzines rongyot hajítottak a templom bejáratához. A lángokat a tűzoltóknak később sikerült megfékezniük.

A Magyarországi Szent Erzsébet-templom Santiagoban, miután az éjjel ismeretlen tettesek felgyújtották az épület kapuját.Forrás: MTI/EPA/EFE/Mario Ruiz

Eközben a Chilében kilakoltatásra váró lakosok képviselőinek egy csoportja Roxana Miranda volt elnökjelölt vezetésével elfoglalta az apostoli nunciatúra épületét, hogy a pápai látogatás költségei ellen tiltakozzanak. A rendőrség néhány perccel később kivezette a tüntetőket az épületből. A tiltakozó akciót az Andha nevű antikapitalista párt hirdette meg. Az Andha becslése szerint a pápa látogatásának költsége 4 milliárd chilei pesóba (1,6 milliárd forintba) kerülni majd.Ferenc pápa az apostoli nunciatúrában fog megszállni.

A katolikus egyházfő január 15. és 18. között tesz apostoli látogatást Chilében, ahol a főváros mellett meglátogatja Temuco déli várost és az ország északi részén fekvő Iquique várost is.

Santiago de Chilében kedden tartandó miséjére több mint félmillió résztvevőre számítanak. A rendőrség jelenleg nagy erőkkel vizsgálódik a támadások ügyében.