Stabil kormányt sürgetett a német államfő

Vágólapra másolva!
Stabil kormányt sürgetett és az esetleges kisebbségi kormány, valamint az új választások kiírása ellen foglalt állást szombaton Frank-Walter Steinmeier német államfő.
Vágólapra másolva!

Frank-Walter Steinmeier a Focus című hírmagazin legfrissebb számában megjelent interjújában mind a kisebbségi kormányt, mind az új választásokat legvégső megoldási kísérletnek nevezte.

Egy nappal a nagykoalíciós kormányalakítási puhatolódzó egyeztetések befejezése, illetve a hivatalos tárgyalások megkezdésére tett javaslat megszületése után Steinmeier a leghatározottabban állt ki egy stabil kormány megalakulása mellett.

Az államfő – aki kulcsszerepet játszott abban, hogy az eddigi nagykoalíciós partnerek, a konzervatív CDU és CSU, valamint a szociáldemokrata SPD ismét egyeztetéseket kezdtek – kijelentette: az esetleges kisebbségi kormány alkotmányjogilag nem zárható ki, azonban Európa jelenlegi helyzetében aligha alkalmas a kialakult európai válság megoldásához.

Az elnöknek végső soron lehetősége van arra is, hogy a kormányalakítási kísérletek meghiúsulása esetén új választásokat írjon ki, ezt azonban Steinmeier – akárcsak a kisebbségi kormányt – ultima ratiónak nevezte.

Az államfőnek az a feladata, hogy szükség esetén hidakat építsen, az azonban már nem tőle függ, hogy a pártok rálépnek-e a hídra – tette hozzá.

Pénteken Berlinben az újabb közös kormány megalakítását célzó tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció képviselői, akik több napon át egyeztettek az együttműködés folytatásának lehetőségéről.

A megbeszélések utolsó fordulója után a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) küldöttsége egyaránt egyhangúlag döntött arról, hogy pártjuk illetékes testületeinek a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdését javasolják.