A többség szerint Brüsszel nem halad jó irányba

2018.01.14. 11:08

Az Origo is írt arról a felmérésről, amelyet vasárnap ismertetett az M1-en Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. A szakember szerint a közép-európaiak többsége nem lépne ki az Európai Unióból, ugyanakkor csaknem felük elégedetlen az unió jelenlegi vezetésével. Magyarországon a megkérdezettek 57 százaléka szerint Brüsszel nem halad jó irányba.

Nagy Dániel elmondta, hogy a kutatást Magyarország mellett tíz országban végezték: Ukrajnát kivéve a szomszédos államokban, Németországban, Csehországban, Lengyelországban és Bulgáriában. Kiemelte, hogy egyik országban sincs meghatározó többségben az az álláspont, hogy az Európai Unió jelenleg jó irányba haladna, de a románoknál, lengyeleknél többen inkább elégedettek. Magyarország mellett a csehek, a szlovákok, valamint az osztrákok és a németek is inkább elégedetlenek az Európai Unió vezetésének irányvonalával.

A szakértő Magyarországgal kapcsolatban kiemelte, hogy a megkérdezettek 27 százaléka inkább elégedett, 57 százaléka pedig inkább elégedetlen Brüsszellel. Nagy Dániel szerint relatíve magas, de nem kiemelkedő az elégedetlenek aránya. Szerinte az adatokból az látszik, hogy Magyarország büszke európai uniós tagságára, az uniót értéknek tekinti, azonban csalódottak az emberek, mert a jelenlegi uniós vezetés olyan irányba szeretne menni, amellyel nem értenek egyet. Ugyanakkor hozzátette, hogy ennek ellenére az emberek háromnegyede nem szeretne kilépni az unióból. A kutatási igazgató

az elégedetlenség okai között említette a bevándorlási válság európai uniós kezelését,valamint a centrumországok és a periféria közötti eltéréseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK