Halálra késeltek a belvárosban egy fiút, gyerekbandák háborúznak Párizsban

2018.01.14. 15:37

Szombat este 8 óra körül Párizs egyik legjobb részén, a világ egyik legismertebb étterem- és bárnegyedében, egyetlen sarokra a Bastille Operától két gyerekbanda összeveszett, és a XIX. kerületiek meggyilkoltak egy XX. kerületi bandatagot. A gyilkosok 14-15 évesek, az agyonszúrt fiú 15 éves. Mindez a XI. kerület gazdag részén történt. Marseille után Párizsban is kezd elviselhetetlenné válni a bandaháború. Néhány órával korábban, Párizs legforgalmasabb metróállomásán egy 22 éves martinique-i migránst szúrtak agyon a csúcsforgalomban.

162 bandatagot tart nyilván a párizsi rendőrség. Ők nagyjából 40 különböző bandához tartoznak. A Le Figaro a gyilkosság másnapján megdöbbentő összeállítást közölt a bandákról. A konzervatív újság szerint a rendőrség kerület és a fegyverzet alapján különbözteti meg a bandákat, például az elővárosi bevándorlónegyedben a bandatagok 80 százalékának van fegyvere, de a párizsi belterületeken inkább késsel harcolnak. 

Eddig Marseille volt ismert arról, hogy mindennaposak a gyilkos bandaháborúk, különösen a fiatalok, sokszor a kamaszok közül. Tegnap például egy lakásfoglaló bandára támadt egy másik banda, egy fiú éppen a PlayStationjével játszott, amikor agyonlőtték. Párizsban ősszel a nyílt utcán, fényes nappal agyonvertek egy gimnazistát, azóta tudatosult a francia közvéleményben, hogy Párizsban is vannak gyerekbandák.

IllusztrációForrás: AFP/CrowdSpark/Charles Baudry

A hétvégén két, ilyen jellegű gyilkosság is történt. Az első a legforgalmasabb párizsi metróállomáson, a Chatelet-Les Halles egyik peronján. Ez olyan átszállóhely, mint a pesti Deák tér, tehát ott keresztezi egymást a legtöbb metró, sőt a pesti HÉV-nek megfelelő RER is. Egy 22 éves martinique-i migránst szúrtak halálra, a legnagyobb csúcsforgalomban.

Később, szombat este 8 óra körül pedig a Rue de la Roquette elején két gyerekbanda összeveszett, és egy 15 éves fiút agyonszúrtak. Két 14 éves fiút letartóztattak, valószínűleg ők a gyilkosok. A Le Parisien szerint egy lányon vesztek össze. A Roquette egy gazdag bulinegyed utcája, éttermek, bárok vannak egymás hegyén-hátán, néhány lépésre a Bastille Operaháztól, és nem messze a Bataclantól, ahol a dzsihadista gyilkosok többtucat embert öltek meg egy koncerten két és fél évvel ezelőtt.

Hogy a párizsi rendőrség miért nem tud mit kezdeni a bandaháborúkkal és a gyerekbandákkal, azt nehéz megmondani. A helyzet mindenesetre az elmúlt két-három évben, a migránsválság óta tovább romlott. És a fenti példák is mutatják, hogy ez a típusú erőszak már messze nem csak az elővárosokat és a külvárosi kerületeket érintik Párizsban.