Legalább 30 gyerek halt meg a szíriai harcokban az év eleje óta

2018.01.15. 17:45

"Megdöbbentő, hogy csak az év első tizennégy napjában több mint harminc gyerek halt meg Kelet-Gútában a fokozódó erőszak miatt" - mondta közleményében Fran Equiza, az UNICEF szíriai képviselője.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a becslések szerint 200 ezer kiskorú rekedt a térségben 2013 óta. A Bassár el-Aszad szíriai elnök erői által 2013 óta ostromlott Kelet-Gúta 400 ezer lakosa nagyon nehéz körülmények között él, élelmiszer- és gyógyszerhiány sújtja őket.

Forrás: MTI/EPA/-------------------

Az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban az év eleje óta szintén több tucat gyerek és nő halt meg vagy sebesült meg a harcok miatt - hangsúlyozta az UNICEF szíriai képviselője, aki hozzátette, hogy becsléseik szerint közel 100 ezer civil menekült el a térségbeli fegyveres konfliktus elől az elmúlt hetekben.

Idlíb tartományt és székhelyét különböző felkelő csoportok, köztük szélsőséges erők ellenőrzik 2015 óta, amelyek a kormányerők elleni harc mellett egymással is vetélkednek a hatalomért. Az egyik legjelentősebb erőt a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű fegyveres szervezet képviseli, élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoporttal, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként volt ismert.