A cseh sajtó szerint bizonytalan, ki nyeri az elnökválasztást

Vágólapra másolva!
Bizonytalan helyzetet eredményezett a cseh államfőválasztás múlt hétvégi első fordulója. Az újraválasztásáért induló Milos Zeman ugyan világos győzelmet aratott, hiszen 12 százalékkal több szavazatot kapott, mint ellenfele, Jirí Drahos, de utóbbinak jóval nagyobb esélye van átvenni az első körben sikertelen jelöltek választóinak többségét – vélekedett hétfőn a prágai sajtó.
Vágólapra másolva!

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint a Zeman-ellenes tábor összefogott, és nem kívánja elszalasztani a lehetőséget. Milos Zeman akkor nyerhet, ha sikerül mozgósítania híveit és csökkenteni ellenfele társadalmi hitelét. "Zeman védekező helyzetben van, de a róla, s egyben Csehország további orientációjáról szóló népszavazás kimenetele még nincs eldöntve" - írja az újság.

Minden lap felfigyelt Andrej Babis miniszterelnök választások utáni nyilatkozatára is, amelyben

Babis ugyan támogatásáról biztosította Zemant, de egyben azt javasolta neki, hogy cáfolja Moszkva és Peking támogatását, egyértelműsítse politikájának nyugati orientációját és határolódjon el néhány legközelebbi munkatársától, akik Babis szerint ártanak az elnök imázsának.

Bár Babis neveket nem mondott, a cseh sajtó egybehangzóan azt írja, hogy Vratislav Mynár kancellárról és Martin Nejedly tanácsadóról van szó. Általános vélemény, hogy Babis nyilatkozata felidegesíthette az elnököt. "A kormányfő a szavazás előtt nem engedett meg magának ilyen durvaságot, s a két politikus eddig megbonthatatlannak hitt szövetsége ezzel megbomlott" – véli az E15 című gazdasági napilap.

Hasonlóan fogalmaz a Právo című baloldali napilap is, amely szerint "biztosra vehető, hogy Zeman Babis tanácsait sértésnek veszi". A konzervatív Lidové Noviny, melynek tulajdonosa Andrej Babis, úgy látja, hogy a kormányfő csapdába került, s ezért kell lavíroznia. Szinte biztos ugyanis, hogy Babis első kisebbségi kormánya nem kap bizalmat, s nem tudni, hogyan alakul a második kormányalakítási kísérlet. Mindezek alapján vitathatatlan, hogy a cseh belpolitika következő két hete rendkívül érdekes lesz – állapítja meg az újság.