Jól érzik magukat az elrabolt lányok a Boko Haram videója szerint

Vágólapra másolva!
Jól érzik magukat a lányok, akiket négy éve elrabolt Nigériában Chibok városából a Boko Haram, legalábbis a terrorszervezet hétfőn közzétett videója szerint.
Vágólapra másolva!

"Mi vagyunk azok a lányok, akiket könnyek közt várnak haza, de Allah kegyelmére, sohasem térünk vissza. Ezek az emberek a gondunkat viselik, és mi hálásak vagyunk nekik. Boldognak érezzük magunkat, megtaláltuk hitünk" - mondja az egyik, muzulmán módon arcát elfátyolozó lány a 21 perces videóban, amelyen 11 sorstársa is látható.

A tizenéves lányok közül többen várandósak.

A felvételen beszél a Boko Haram egyik csoportjának vezére is, Abubakar Shekau.

"A chiboki lányok elfogadták és magukévá tették Isten vallását. Mi akkor ragadtuk el őket, amikor nyugati tanítást kaptak. Rájöttek, hogy annak az oktatásnak a szabályai rosszak" - mondta Shekau.

Az afrikai dzsihadista terrorszervezet neve, a boko haram hausza nyelven azt jelenti: tilos a nyugati tan.

A szervezet 2014-ben 276 iskolás lányt rabolt el, akik közül mintegy hatvan rövidesen elmenekült a fogságból, 2016-ban pedig további 24 nyerte vissza szabadságát. Tavaly májusban a Boko Haram 82 lányt elengedett váltságdíjért és a csoport több vezetőjének szabadon engedése fejében.

Arról nincs hír, hogy akár egyetlen lány is visszaszökött volna a terrorszervezethez, mert hiányzott neki az ottani boldogság.

A Boko Haram elsősorban Nigéria északkeleti részén tevékenykedik, célja iszlám kalifátus létrehozása.

A terrorszervezet 2009 óta több mint 20 ezer embert ölt meg, és 2,6 milliót otthona elhagyására késztetett.