Tízezerszer tüntettek tavaly Venezuelában

Vágólapra másolva!
A gazdasági és belpolitikai válság miatt 2017-ben rekordot döntött a tüntetések száma Venezuelában: Nicolás Maduro elnök szocialista kormánya ellen összesen 9787 megmozdulást szerveztek tavaly – mondta el egy társadalmi konfliktusokat vizsgáló caracasi szervezet kedden.
Vágólapra másolva!

Ez napi átlagban 27 demonstrációt jelent.

Az ellenzéki pártokhoz közel álló Társadalmi Konfliktusok Megfigyelő Központja (OVCS) szerint az adat nemcsak országos, de világrekord is lehetett. Hivatalos összesítés nem áll rendelkezésre a tavalyi tiltakozásokról.

Összehasonlításképpen: az OVCS 2016-ben 6917 tüntetésről adott hírt.

A szervezet idén eddig 386 megmozdulást, illetve 107 fosztogatást és rablási kísérletet jegyzett fel. Ezekben legalább öten vesztették életüket.

A latin-amerikai ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli az olajárak zuhanása miatt.

Venezuelában globálisan is rekordszintű, 2616 százalék volt a tavalyi infláció, miközben az ország legfőbb bevételi forrását jelentő kőolajból egyre kevesebbet termelnek.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét.

A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága. A polcokról sokszor hiányoznak az alapvető árucikkek, vagy csak horribilis áron lehet beszerezni őket.