Netanjahu: A demokráciák egyesüljenek a radikális iszlám ellen

2018.01.16. 21:01

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy Újdelhiben tartott konferencián kijelentette, hogy az olyan demokráciáknak, mint Izrael és India össze kell fogniuk az iszlám radikális változata ellen, írja a The Times of Israel.

Netanjahu szerint csak a demokráciák képesek megvédeni az emberi jogokat a nemzetközi közösségen belül.

Benjámin Netanjahu izraeli és Narendra Modi indiai miniszterelnökökForrás: AFP/Money Sharma

Az izraeli miniszterelnök hozzátette: a radikális iszlám megkérdőjelezi a modernitást, annak érdekében, hogy biztosítsák a jövőjüket a demokráciáknak össze kell fogniuk.

Reméli, hogy ebben a kérdésben partnerre talál Indiában, ennek érdekében pedig el kell mélyíteni Jeruzsálem és Újdelhi kapcsolatát, amit a gazdasági, diplomáciai és katonai együttműködés fokozásával lehet elérni.

Modi az elmúlt években határozottan lépett fel a muszlim szélsőségesekkel szemben, kivívva ezáltal a jogvédők és az iszlám világ haragját. 

Benjámin Netanjahu ötnapos hivatalos látogatáson vesz részt Indiában, ami vasárnap vette kezdetét.

A találkozó célja elsősorban a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fellendítése, de az indiaiak valószínűleg fegyvereket is fognak vásárolni Izraeltől. Bár az indiai kormány visszautasított egy 500 millió dolláros szerződést az izraeli Rafael fegyvergyártó céggel, most úgy tűnik, hogy mégis sor kerülhet az üzletre.

Legutoljára 2003-ban járt zsidó kormányfő Újdelhiben, azt a látogatást egy terrortámadás miatt viszont meg kellett szakítani.

Narendra Modi indiai miniszterelnök a tavaly utazott először Izraelbe.