Kína szerint hidegháborús gondolkodásmódot képvisel a vancouveri tárgyalás

Vágólapra másolva!
Élesen kritizálta Kína az észak-koreai válságot tárgyaló vancouveri külügyminiszteri találkozót, "hidegháborús" gondolkodásmóddal vádolva a konferenciát.
Vágólapra másolva!

A kanadai tárgyaláson olyan államok külügyminiszterei vesznek részt, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban. A korábban megszabottakon túlmutató szankciókról, diplomáciai eszközökről és nukleáris leszerelésről folynak tárgyalások.

A találkozó, melyre Kínát nem hívták meg,

a nemzetközi közösség szakadásához vezethet és alááshatja azt az igyekezetet, hogy megoldják a koreai félsziget problémáit - mondta el Lu Kang külügyi szóvivő.

A vendéglátók a hidegháborúra jellemző gondolkodásmódot képviselnek Lu Kang szerint.
Az Egyesült Államok és Kanada közösen kezdeményezték a tanácskozást, melyen 20 külügyminiszter, köztük Dél-Korea, Japán és Nagy-Britannia képviselője vett részt. Kínát - Oroszországgal egyetemben - nem hívták meg Vancouverbe, holott gazdasági és diplomáciai szövetségese Észak-Koreának, és ennek ellenére csatlakozott a Kim Dzsong Un rezsimje elleni egyre szigorodó ENSZ-szankciókhoz.

Kína szerint a nukleáris kérdés megtárgyalásának kizárólagos legitim színterei az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Észak-Korea, Dél-Korea, Oroszország, Egyesült Államok, Japán és Kína részvételével zajló, régóta szünetelő pekingi hatpárti tárgyalások lehetnének.

A vancouveri tárgyalásokról kiadott közös közleményében az Egyesült Államok és Kanada bejelentette, hogy

Phenjan ellen újabb, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által korábban megszabottakon túlmutató szankciókat helyeztek kilátásba.

A találkozón a résztvevők támogatásukról biztosították az Észak- és Dél-Korea közötti párbeszédet abban a reményben, hogy az elvezet a régióban keletkezett feszültség hosszan tartó csökkentéséhez.
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a tanácskozást követő sajtóértekezleten kifejtette,

az Egyesült Államok diplomáciai megoldást keres az Észak-Koreával kialakult nukleáris szembenállásra.

Hozzátette, soha sem fogják atomhatalomként elismerni Észak-Koreát. Úgy vélte, eljött a tárgyalások ideje, az első lépést azonban Phenjannak kell megtennie. Megismételte egyben, az Egyesült Államok

elveti Kína és Oroszország javaslatát, hogy Amerika és Dél-Korea fagyassza be hadgyakorlatait cserébe azért, hogy Észak-Korea függessze fel nukleáris programját.

Észak-Korea eddig az ENSZ súlyos büntetőintézkedései ellenére megtagadta, hogy lemondjon olyan nukleáris robbanótöltettel felszerelt rakéták fejlesztéséről, amelyek képesek elérni az Egyesült Államok szárazföldi területeit.