Abe Shinzo japán kormányfő történelminek beharangozott látogatáson vett részt Romániában, azonban a román kormány részéről a Mihai Tudose lemondása miatt senki sem fogadta őt.

Abe Shinzo gépe tegnap délelőtt landolt a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtéren, ahol Mihai Tudose miniszterelnöknek kellett volna fogadnia kollégáját,

az ő lemondása miatt viszont csak Kisaburo japán nagykövet volt jelen.

Mivel az ideiglenesen kinevezett Mihai Fifor kormányfő sem volt hajlandó találkozni Abevel, ezért végül a felesége társaságában látogatta meg a fővárosi Dimitrie Gusti Nemzeti Falumúzeumot.

A japán miniszterelnök egy fős 30 üzletemberekből és befektetőkből álló delegációt is magával hozott, a kormányválság miatt azonban számos fontos gazdasági jellegű szerződést nem sikerült megkötni.

Abe Shinzot, miután a múzeumlátogatás után órákon át várokozott a hotelben, végül a tervezett időpont előtt egy nappal fogadta őt Klaus Iohannis államfő.

Klaus Iohannis román elnök és Abe Shinzo japán miniszterelnök találkozójaForrás: AFP/Daniel Mihailescu

A felkelő nap országának a kormányfője többek között arról beszélt, hogy fontosak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, például japán hitelből zajlik a bukaresti metróhálózat kibővítése a Henri Coandă nemzetközi repülőtérig.

A jelek szerint ez sem megy gördülékenyen, ugyanis erről még Traian Băsescu, későbbi államfő állapodott meg a '90-es évek végén. Băsescu akkor a Ciorbea-kormányban a közlekedési tárcát vezette. A metró építésének még neki sem kezdtek, de 2020-ra már át szeretnék adni. 

A Román Köztársasági Elnöki Hivatal a találkozó után bejelentette, hogy Iohannis és Abe megállapodása értelmében a Japánba utazó román állampolgároktól többé nem kérnek vízumot. Utóbb kiderült, hogy erről már 2016 februárjában kötött egy egyezményt a két ország.

A japán miniszterelnök hivatalos látogatáson még soha nem vett részt Romániában, de a diplomáciai botrány után kérdéses, mikor lesz a következő hasonló látogatás.