Az illetékes norvég hatóság pénteken elutasította egy szélerőműtelep építési engedélyének kiadását, mert a térség Európa utolsó természetes környezetében élő rénszarvas-populációjának élőhelye.

Az energiaügyi minisztérium szerint a projekt ugyan fellendíthetné a gyéren lakott dél-norvégiai Bygland gazdaságát, azonban a térségben lévő rénszarvas-rezervátum miatt a terv nem valósulhat meg.

Norvégia déli hegységében több mint 35 ezer rénszarvas él, ez a terület az európai vadon élő rénszarvas-populáció utolsó erődítménye - emlékeztetett a norvégiai környezetvédelmi ügynökség.

Forrás: Biosphoto/© Konrad Wothe / Minden Pictures / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - « Model Release » indisponible - Ven/Konrad Wothe

Az utak, vasutak, víztárolók és nyaralóházak zavarják a csordákat. Múlt év novemberében alig egy hét alatt mintegy 110 rénszarvast gázoltak el tehervonatok.

Az ország északi, sarkvidéki térségében élő számi bennszülöttek még mindig rénszarvasok-tenyésztésből élnek, az éghajlatváltozás, a téli legelők gyakori fagyása és olvadása az ottani populációt is tizedeli.

Norvégia jelentős energiaexportőr, belföldi energiaszükségleteinek körülbelül 99 százalékát vízerőművekkel állítja elő, a többletet Hollandiának és észak-európai szomszédjainak exportálja.