Megöltek négy török katonát a szíriai-török határtérségben

2018.01.20. 00:51

A kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia harcosai négy török katonával végeztek a szíriai-török határtérségben.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökségen megjelent értesülés szerint a török katonákat akkor ölték meg, amikor szíriai területre próbáltak behatolni.

A libanoni al-Majadín televízió kurd forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a kurd harcosok és a török katonák közötti összecsapás a YPG uralta egyik határmenti település mellett bontakozott ki. Úgy tudni,

a megölt katonák török különleges egységek fedezete mellett hatoltak be a térségbe.

Korábban az Anadolu török hírügynökség számolt be arról, hogy a török hadsereg különleges alakulatait telepítették a Szíriával határos déli fekvésű Hatay tartomány Kirikhan és Hassa városainak térségébe.

Nurettin Canikli török védelmi miniszter pénteken az A Haber török kormányközeli televíziónak adott interjújában azt mondta, a török tüzérség elmúlt napokban leadott lövéseivel "gyakorlatilag megkezdődött" a YPG ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térsége elleni hadművelet. Arra a kérdésre, hogy a szíriai határ átlépésére mikor kerül sor, a tárcavezető úgy válaszolt: "lehet, hogy ma, lehet, hogy holnap, vagy talán még az este".

Ankara a törökországi kurd szeparatistákhoz hasonlóan az Észak-Szíria túlnyomó részét ellenőrző YPG-t is terrorszervezetnek tartja.

Damaszkusz csütörtökön óva intette Törökországot az afríni hadművelettől, mondván, a szíriai légvédelem készen áll arra, hogy megsemmisítse a Szíria légterébe behatoló török légi célpontokat.

A YPG 2012-ben szerezte meg Afrínt a szíriai kormányerők visszavonulásával. Az NTV információi alapján a területen korábban 200 ezren éltek, de a menekültek által ez a szám mára 500 ezerre nőtt. A lakosság mintegy felét arabok, a fennmaradó hányadot főként kurdok, kisebbrészt pedig türkmének teszik ki. Az YPG nagyjából 10 ezer milicistája állomásozik Afrínban.