Nincs felső határ Németországban a "menekültek" befogadásában, ha a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ismét kormányra lép a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével - jelentette ki Martin Schulz, az SPD elnöke Bonnban a párt rendkívüli kongresszusán, amelyen eldöntik, hogy elkezdjék-e a hivatalos koalíciós tárgyalást a CDU/CSU-val.

A közös kormányzásról folytatott előzetes egyeztetés eredményét összefoglaló megállapodásról "legendák" kezdtek terjedni, amelyekkel szemben az igazság az, hogy a szociáldemokrata párttal semmi esetre sincs felső határ a menekültek számára - emelte ki Schulz.

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökeForrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az egyeztetés legnehezebb témája a migráció volt, a megállapodás mégis egyértelmű kiállás a menedékjog, az alaptörvényben rögzített alapjogok és a genfi menekültügyi egyezmény mellett, és ha az SPD vállalja a kormányzati felelősséget, akkor Németország visszatérhet a humanitárius nemzetközi jogon alapuló, emberséges menekültpolitikához - mondta a pártelnök, aki a hivatalos koalíciós tárgyalás elkezdése mellett érvelt beszédében.

Ilyen kijelentések után kicsit sem lehet azon csodálkozni, hogy a nagy múltú SPD jelenleg 18%-on áll a közvélemény-kutatások szerint. Az Európai Parlament (EP) bukott elnöke ennek ellenére kormányozni szeretne, és megmaradt szimpatizánsait migránssimogatással próbálja megtartani. Európa biztonsága „természetesen" kicsit sem érdekli őt, a lényeg, hogy az illegális bevándorlók miután német állampolgárságot kapnak, majd a szocialistákra szavazzanak.