A török hadsereg szárazföldi csapatai támadást indítottak Szíria ellen

Vágólapra másolva!
A török haderő ma a szárazföldi hadműveletet is megindította a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében - írta a Habertürk nevű török hírportál.
Vágólapra másolva!

A Habertürk értesülése szerint

a török különleges erők és a kommandósok két helyen lépték át a szíriai határt.

A beszámoló a pontos helyszíneket nem ismerteti.

Egy másik török hírügynökség, az Ihlas úgy tudja, hogy a dél-törökországi Hatay tartomány felől harckocsik és egyéb katonai járművek is behatoltak szír területekre.

Az Anadolu nevű állami hírügynökség ezzel párhuzamosan arról írt, hogy az Ankarával szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) fegyveresei is megkezdték az előrenyomulást.

Az SZSZH fegyvereseinek haladását a háttérből a harckocsik közvetlenül segítik. Katonai források szerint az YPG tagjai a környék falvaiba húzódtak vissza, lakott területen kívül nem mutatnak határozott ellenállást. A hadművelet továbbra is tüzérségi és légi támogatás kíséri.

A török haderő vasárnapi közleményben tudatta:

a beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre.

Binali Yildirm török miniszterelnök vma Isztambulban sajtóorgánumok vezetői előtt közölte: a szárazföldi hadművelet a határ menti Kilis tartomány Gülbaba nevű falujának külterületéről indult. Hozzátette:

A kormányfő hozzátette: a hadműveletnek eddig nincs török sebesültje.

Ezzel egy időben az YPG azt állította, hogy a török haderő megpróbált ugyan benyomulni Afrínba, de heves harcokat követően visszaszorították őket.

Törökország tegnap Olajág néven nagyszabású hadműveletet indított Afrínban a kurd fegyveresek ellen.

Ankara terrorszervezetnek tartja az YPG-t, amely Washington támogatását élvezi.

A török haderő első nap légicsapásokat mért Afrín környékére.