Az EU újabb szankciókat fogadott el észak-koreai politikusokkal szemben

Horizontal panoramic
A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen: Parádé a kommunista Koreai Munkapárt hetedik kongresszusa után a Kim Ir Szen téren Phenjanban
Vágólapra másolva!
Újabb észak-koreaiakkal szemben rendelt el szankciókat az Európai Unió, amiért részt vesznek a phenjani rezsim elleni nemzetközi kereskedelmi korlátozások kijátszásában - jelentették be ma Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek mai határozata nyomán tizenhét újabb név került fel az EU szankciós listájára, amelyen így már 137 ember és 64 jogi személy szerepel.

Észak-Korea fővárosa, Phenjan Forrás: AFP/Kns

A távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre válaszul meghozott büntetőintézkedések keretében

zárolták az érintettek vagyonát az Európai Unióban, a természetes személyek ellen pedig beutazási korlátozást is elrendeltek.

Közleményében a tagországok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy fokozni kívánják az Észak-Koreára nehezedő nyomást az új szankciókkal, amelyek jól kiegészítik és megerősítik az ENSZ korlátozásait.

Az Európai Unió 2006 végén rendelt el szankciókat a kelet-ázsiai ország ellen, amelyek a különböző tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését célzó programokat hivatottak akadályozni.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten:

Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett,

amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben újabb kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.