A szíriai kormányerők klórgázt vetettek be hétfőn hajnalban egy olyan város bombázása során, amely felkelőcsoportok kezén van Damaszkusz közelében, és a támadás következtében legalább 13 civil légzéskárosodást szenvedett – állítja egy mentőszervezet és egy aktivistahálózat.

A szíriai hadsereg és a kormány a háború kezdete óta következetesen tagadja, hogy bárhol, bármikor bármilyen vegyi fegyvert bevetett volna.

A Fehér Sisak nevű mentőszervezet és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) közölte, hogy a Dúma városban történt klórtámadás 13 civil áldozata között nők és gyerekek is vannak.Damaszkusz keleti peremkerülete, Kelet-Gúta 2013 óta van felkelők kezén, és mintegy 400 ezer civil él ott nagyon nehéz körülmények között, a kormányerők ostroma alatt. Kelet-Gúta maradt mára a felkelők egyetlen jelentős fellegvára a főváros közelében.
A terület egészségügyi hatóságai hétfőn elismerték:Egyes sebesültek tünetei arra utalnak, hogy klórgázt lélegeztek be, és ők maguk is azt mondták: klórszagot éreztek.Az OSDH azt állítja, hogy a kormányerők a múlt héten is bevetettek valamilyen gázt Kelet-Gútában.
Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) az utóbbi két évben elvégzett közös vizsgálata eredményeképpen megállapította, hogy a szíriai kormány vetett be fegyverként szarin- és klórgázt a háborúban, illetve az Iszlám Állam mustárgázt használt bizonyos esetekben.