Az észak-koreai és az amerikai ENSZ-nagykövet veszekedett egy konferencián

Palace of Nations, Nemzetek Palotája, Genf
GENEVA - JANUARY 24: A general view of the Palace of Nations serving as the United Nations Office at Geneva on January 24, 2009 in Geneva, Switzerland. It was previously the headquarters of the League of Nations. (Photo by Harold Cunningham/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az észak-koreai és az amerikai ENSZ-nagykövet éles szóváltásba keveredett kedden a világszervezet égisze alatt zajló leszerelési konferencián Genfben.
Vágólapra másolva!

Han Te Szong észak-koreai nagykövet szerint a phenjani vezetés "erős és megbízható" nukleáris elrettentéssel rendelkezik bárminemű támadás meghiúsítására és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy katonai egységeket telepít a kommunista állam közelébe a Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpia biztonságának szavatolása ürügyén.

- mondta az észak-koreai diplomata.

A "Nemzetek Palotája", az ENSZ európai központja Genfben Forrás: Getty Images/Harold Cunningham

Az észak-koreai ENSZ-nagykövet hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államoknak teljesen fel kellene lhagynia a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokkal és más nukleáris háborús manőverekkel".

Han Te Szong szerint országának tavaly végrehajtott nukleáris kísérletei segítettek átlátható módon tökéletesíteni Észak-Korea nukleáris csapásmérő erőit. Úgy fogalmazott, hogy Észak-Korea "felelősségteljes nukleáris hatalomként" nem használhat atomfegyvert,

csak amennyiben ellenséges erők megsértik szuverenitását vagy érdekeit.

Robert Wood amerikai leszerelési nagykövet felszólalásban minderre úgy reagált, hogy Washington nem fogja elismerni Phenjant nukleáris hatalomként.

- emelte ki Wood.

Az amerikai diplomata rámutatott:

a phenjani rezsimnek intézkedéseket kell tennie a Koreai-félsziget denuklearizációja érdekében.

Mun Dzse In dél-koreai elnök hétfőn kijelentette: a két Korea közötti enyhülés a téli olimpia kapcsán "értékes esélyt" jelenthet Washingtonnak és Phenjannak, hogy az a világszervezet Biztonsági Tanácsának határozatait sértő észak-koreai nukleáris- és rakétaprogramról tárgyaljanak.

A kommunista állam fegyverfejlesztését rendszeresen kísérik az Egyesült Államok illetve Japán megsemmisítésére vonatkozó fenyegetések a phenjani vezetés részéről.