Súlyos válság fenyeget Olaszországban

Horizontal
People look at the board bearing the parties logos registered at the Interior Ministry on January 20, 2018 for the upcoming general elections to be held on March 4, 2018. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
Egyelőre a teljes politikai bizonytalanság felé sodródik Olaszország, ha a következő hetekben sem változnak meg alapvetően a politikai blokkok közötti erőviszonyok. A március 4-i parlamenti választáson várhatóan egyetlen politikai erő sem szerzi meg a többséget, így pedig vagy előrehozott választások jönnek, vagy pedig egy nagykoalícióval vágnak neki a következő éveknek. A voksolás egyik nagy visszatérője a már sokszor leírt Silvio Berlusconi, aki három alkalommal (egészen pontosan hivatalosan, technikai értelemben négyszer) volt már az ország miniszterelnöke.
Vágólapra másolva!

Európa figyelme egyre inkább Olaszország felé fordul a március 4-i parlamenti választás közeledése miatt. Az Európai Unió egyik legerősebb gazdaságában egyáltalán nem mindegy, milyen végeredménnyel végződik a voksolás. A végeredményt illetően bőven van izgulnivalója a politikacsinálóknak, mivel egyelőre úgy tűnik, egyik politikai tömb sem tud majd többséget szerezni. De nézzük, hogy mire számíthat Olaszország és Európa.

Interneten lehetett szavazni a jelöltekre

A mostani választáson három nagy politikai tömb próbálja megszerezni a 650 fős képviselőházi és 315 szenátusi helyek többségét. Az egyik tömböt a kormányzó balközép Demokrata Párt körüli csoportosulás alkotja. A Paolo Gentiloni miniszterelnök vezette pártszövetség várhatóan 25-27 százaléknyi voksra számíthatna, ha most lennének a választások, de a kampány igazi része még csak most következik majd.

27-29 százalékra számíthat az euroszkeptikus, megszorításellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S).

A mozgalom korábban az euróövezetből való kilépés mellett kampányolt, de mostanra finomítottak az álláspontjukon. A párt tagjai és szavazói szokás szerint interneten jelölhették magukat a római szenátusi és képviselőházi helyekre. Több mint tízezren jelentkeztek és a jelöltekre szintén interneten lehetett szavazni. Az M5S miniszter-elnökjelöltje Luigi Di Maio 27 százalékos támogatottságot élvez.

Luigi Di Maio ( jobboldalt) az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltje és Beppe Grillo, a párt alapítója. 30 százalékra számíthat az elitellenes alakulat Forrás: AFP/Andreas Solaro

Berlusconi visszatér

A harmadik politikai erőcsoport a jobbközép, ők jelenleg a szavazatok 35-40 százalékára számíthatnak. Bár a választáson nem indulhat a 81 éves Silvio Berlusconi, de részben ő vezeti a pártszövetség választási kampányát. Ezt bizonyítja, hogy a Hajrá Olaszország (FI) elnöke Brüsszelben tárgyalt többek között Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnökével, az Európai Néppártot (EPP) vezető Joseph Daullal és a Brexit-tárgyalásokat vezető Michel Barnier biztossal.

„Silvio Berlusconit tekintve a legfontosabb szempont az, hogy

továbbra is képes különválasztani magát az olasz politika egyéb szereplőitől – a vetélytársaitól –,

annak ellenére, hogy csaknem három évtizede tevékenykedik politikusként” – fogalmazott Francesco Filia, a Fasanara Capital vezetője. Berlusconit 1994-ben, 2001-ben és 2008-ban nevezték ki miniszterelnöknek. Lévén jogi végzettséggel rendelkezett, szakmai életét üzletemberként kezdte: mielőtt miniszterelnök lett volna, többek között alapított egy ingatlancéget, TV-hálózatokat indított, áruházakat, valamint még egy focicsapatot – az AC Milant – is vásárolt magának.

Silvio Berlusconi 81 évesen is a kampány egyik főszereplője Forrás: AFP/Andreas Solaro

Segítség lehet az életkora

„Berlusconi egy olyan üzletember és milliárdos, aki saját erejéből érte el mindezt, ezért pedig nem illik bele Olaszország politikai életébe” – mondta Filia, kiemelve, hogy ez nem politikai véleménynyilvánítás, hanem inkább arra vonatkozó magyarázat, hogy mi lehet Berlusconi vonzerejének hátterében. „Berlusconi fénye a szuverén adósságválság emlékei, jogi problémái és különféle botrányai miatt kissé elhalványult,

a volt miniszterelnök azonban most az idősebb államférfi szerepére törekszik” –

fejtette ki Peter Ceretti, az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzője a CNBC-nek.

„Fontos tulajdonsága, hogy képes közvetíteni az üzenetét a különböző közönségeknek, tudva, hogy mikor kell viccelődni, és mikor érdemes komolyan megvitatni a politikai kérdéseket. Még az életkora is eszköz lehet a kezében, hiszen az olasz választók több mint 40 százaléka 55 éves vagy annál idősebb, több mint egynegyedük pedig 65 éves vagy idősebb” – tette hozzá Ceretti.

Nem lesz többség

Az biztos, hogy a legtöbb képviselővel a jobbközép rendelkezik majd a mostani felmérések alapján, de a 260-280 mandátum nem lesz elegendő arra, hogy stabil többséget hozzanak létre. Az M5S 150-170, míg a balközép 140-160 mandátumot szerezhet.

Tehát egyik oldalnak sem lesz többsége, ami szinte biztosan nem segíti elő, hogy az olasz belpolitika a stabilizálódás felé mozduljon el.

Ráadásul az olasz gazdaság továbbra sem szárnyal, így pedig egy stabil kormány hiánya nem fog az ország előnyére válni.

Matteo Salvani, az Északi Liga vezetője fontos szereplője lehet az olasz politikai életnek a választás után Forrás: AFP/Miguel Medina

A másik probléma pedig, hogy a pártok által nyilvánosságra hozott gazdasági programok megvalósíthatóságával kapcsolatban meglehetősen sok a kétely az elemzők körében. Olaszország gazdasági növekedése az egyik legalacsonyabb az euróövezetben, miközben az ország államadóssága 130 százalékra rúg a bruttó nemzeti termék arányában, ami az egyik legnagyobb az EU-ban. Értelemszerűen egy ilyen helyzetben a növekedés ösztönzésére és az államadósság csökkentésére lenne szükség, és nem a kiadásokat növelő gazdaságpolitikára.

Nagykoalíció?

A populista Öt Csillag Mozgalom azt ígéri, hogy az adócsökkentéssel párhuzamosan, csökkenti az államadósságot, és felfuttatja a beruházásokat. A párt emellett bevezetné az alapjövedelmet a legszegényebbek számára, ami körülbelül évi szinte 70 milliárd euróval növelné meg a deficitet. Gazdasági szakértők szerint a jobbközép pártok adócsökkentési tervei 40 milliárd euróval növelnék meg a költségvetési hiányt. A pártok programjában nyugdíjreformra vonatkozó intézkedések is szerepelnek, de azoknak a költsége is tízmilliárd eurókban mérhetőek. Mindezeket az intézkedéseket pedig lehetetlen finanszírozni a mostani gazdasági helyzetben – vélték elemzők.

Meglehetősen sok párt indul majd a voksoláson Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Politikai elemzők abban egyetértenek, hogyha a következő egy hónapban nem történik jelentős változás, akkor szinte biztosra lehet venni, hogy egyetlen politikai blokknak sem lesz abszolút többsége. Peter Ceretti szerint azt szinte biztosan ki lehet zárni, hogy a jobbközép meg tudjon állapodni az Öt Csillag Mozgalommal, de annak is meglehetősen kicsi a valószínűsége, hogy a balközép Demokrata Párt kiegyezzen a jobbközép szövetségbe tartozó Északi Ligával. A legvalószínűbb opciónak az tűnik, hogy

a Hajrá Olaszország és a Demokrata Párt köt majd nagykoalíciót, de ez sem lesz sima ügy.

Így pedig az előrehozott választást sem lehet kizárni – tette hozzá.